fbpx


Media

DE POSTFACTISCHE WERELD VAN DE VRT

Een journaliste die dringend Ingrid Riocreux eens moet lezen.Is dit een journaliste of een activiste? Of is dat tegenwoordig hetzelfde bij de VRT-redactie? Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ergerde zich aan het woordgebruik van journaliste Marjan Temmerman in haar liveverslag op Radio 1 over het ‘vluchtelingenkamp’ in Duinkerke. Temmerman had het in haar emotioneel gehypete reportage over vluchtelingen, terwijl in Duinkerke de diehards van het Britse eldorado samenklitten, migranten dus. De reactie van Inge Vrancken, hoofdredacteur van het VRT-journaal, op de tweet van Theo Francken is op zijn minst merkwaardig te noemen:

Bij een algemeen verslag vanuit een kamp als dat van Duinkerke kiezen we ervoor om een term als vluchtelingen te gebruiken. Wij doen aan journalistiek voor een breed publiek, niet aan politiek.

De bewoners van het kamp in Duinkerke migranten noemen – wat ze juridisch en de facto ook zijn – betekent dus volgens de hoofdredacteur ‘aan politiek doen’. En daar wil de VRT zich ver vanaf houden. Daarom moest de journaliste de benaming vluchtelingen gebruiken. Want vluchtelingen, zo beweert Vrancken, is een generieke term. Daarmee bedoelt ze – als ik het goed heb – dat vluchtelingen een ruimer begrip is dan migranten, terwijl je evengoed het omgekeerde kunt beweren. Meer dan een semantische goocheltruc is dat dus niet.

Wanneer de VRT weloverwogen een correcte benaming door een misleidende vervangt, dan schuilt daar een bedoeling achter. Dan is er sprake van framing. De openbare omroep is op dat punt niet aan zijn proefstuk toe. Zo werden, tegen alle evidentie in, de ‘vluchtelingen’ maandenlang voorgesteld als Syrische dokters en ingenieurs met lieftallig ogende kinderen. Maar de werkelijkheid beschrijven zoals die is, dat zou ‘aan politiek doen’ zijn. Dat is toch wat de hoofdredacteur in haar reactie beweert. Zo geeft Inge Vrancken ons onverwacht een mooie inkijk in de postfactische wereld van de VRT-verslaggeving.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Miel Swillens

Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij screef ook liedjesteksten, o.a. voor Miek en Roel. Miel overleed in augustus 2017.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.