fbpx


Geen categorie

De Sint is geweest
Als geboren Gentenaar probeer ik me al een tijdje te integreren in de Aalsterse samenleving. Dat gaat verder dan carnaval, want sinds ik in het Aalsterse woon komt dé Sint nog wel, maar Terklaas is Maarten geworden. Die Sint Maarten komt op 11 november, in de nacht van 10 op 11 november meer bepaald.

Dat is ook het enige dat veranderd is. Want dé Sint ziet er exact hetzelfde uit als die andere dé Sint. En ja hij heeft ook een stel Zwarte Pieten die het vuile werk doen, door schouwen kruipen en cadeautjes dragen. Moest een nietsvermoedende Sinterklazer zo rond 11 november in het Aalsterse rondlopen, hij/zij zou zijn/haar ogen niet kunnen geloven. Je ziet gewoon dé Sint.

Ik moet toegeven, ik heb me er lang tegen verzet. Dé Sint dat was toch gewoon Sinterklaas. Die bisschop uit Mira, kindervriend. Sint Maarten? Kom nu, ooit al een Sint Maartenliedje gehoord? Neen dat zijn sinterklaasliedjes die gewoon worden aangepast. Sint Maarten komt niet op tv, heeft niet Bart Peeters als vriend, heeft niet Hugo Matthijsen als scenarist, en geen megamarketingcampagne via de plaatselijke bakker of kaatje. Je kan ook niet naar de mega Sint Maartenshow in de Aalsterse Florahallen met alle figuren van Studio 100. (Terwijl grote baas Hans Bourlon toch uit Aalst komt.)

Neen het grootste dat Sint Maarten doet, is per boot toekomen in Aalst, neen niet live op Ketnet. Sint Maarten gaat ook niet op het balkon staan van het stadhuis, hij zit op een kiosk en de kindjes kunnen hem de hand schudden en krijgen snoep. Sint Maarten is zoals u kan zien een bescheiden Sint. Sint Martinus van Tours, zoals Sint Maarten voluit heet, is dan ook de patroonheilige van de armen. Niet dat de arme kindjes daar iets van merken in Aalst, Sint Maarten is even onrechtvaardig wat dat betreft als Sinterklaas. Al is dat niet in alle streken zo, daar wordt Sint Maarten als patroon der armen meer eer aangedaan.

Maar weet u, eigenlijk is het zo gek nog niet, dat feest van de goedheiligman op Sint Maarten. Want op welke dag het ook valt, de kindertjes waar hij komt hebben altijd een vrije dag om het nieuw gebrachte speelgoed in te spelen. Altijd handig. Uit ervaring leerde ik, het is gewoon een fijne dag. En puur economisch en zo is het ook beter. Vergeet de luwe periode die moet opgevuld worden met die Halloween nonsens. 11 november past gewoon beter dan 6 december, dan sta je al zo dicht bij die kerst- en nieuwjaarsperiode. Bij ons vallen de uitgaven voor dé Sint en de feestdagen in twee verschillende maanden, dankzij Sint Maarten.

Ik ben geïntegreerd, ik verkleed me al eens als voil jeannet en verdedig Sint Maarten. Verder kan ik niet gaan. Ik vraag niemand om te verhuizen naar Aalst. Overweeg alleen Sint Maarten, of verhuis gewoon dé Sint van datum? Hoe u die noemt maakt niet uit. mijn kinderen luisteren dezer dagen ook naar Sinterklaasliedjes. Voor dé Sint maakt dat allemaal niet uit. Denk er eens over, ondertussen eten wij hier al een chocoladen Sint.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak