fbpx


Geen categorie

De socialistische broederstrijd steekt nu al tegen

Geeuw sp.a geeuwHet leek de natte droom van elke tegenstander die sp.a ooit heeft gehad. De Vlaamse socialisten organiseren dit voorjaar geen voorzittersverkiezing, maar een bittere broederstrijd. Pak de popcorn er maar bij en geniet van het schouwspel! De oppositie scheurt zichzelf aan stukken. De dauphin uit Oostende versus de koningszoon uit Leuven: een politiek koningsdrama. Maar het is niet bepaald Shakespeare, daar bij sp.a. 

De voorzittersstrijd binnen sp.a is in sneltempo verworden tot een pijnlijk schouwspel. Wie een week geleden nog verlekkerd wou toekijken, die kijkt ondertussen ongemakkelijk weg. Plaatsvervangende schaamte overweegt nu duidelijk is geworden dat de sfeer bij de Vlaamse socialisten ver onder nul is gezakt en er dagelijks wonden worden geslagen die in jaren niet zullen helen. Het verloop voor de komende weken lijkt duidelijk: Tobback en Crombez zullen af en toe elkaars neus afbijten, beide kampen zullen af en toe anoniem venijnig zijn over elkaar in de krant, er zal veel vals gegrijnsd worden. 

Ook al wordt het interne conflict breed uitgesmeerd in allerlei kranten: het kan nu al niet meer boeien. Het beste wat sp.a zou kunnen overkomen is een coup de théatre: een zittende voorzitter die er niet in slaagt om voldoende afdelingen en leden achter zich te scharen voor een geldige kandidatuur. Als Bruno Tobback toch door kan zetten, dreigt pijnlijk duidelijk te worden hoe weinig sp.a bruist, hoe weinig ideologisch vuur er is bij de Vlaamse socialisten, hoe weinig interessant een debat tussen John Tobback of Bruno Crombez eigenlijk is. 

Het lijkt weinig verschil te zullen maken wie er uiteindelijk sp.a-voorzitter wordt. Zelfs scherpe waarnemers hebben een microscoop nodig om de inhoudelijke tegenstellingen tussen Tobback en Crombez te vinden. Door de persoonlijke vete zal de partij aan het einde van de rit hoe dan ook verscheurd zijn. Het effect blijft wellicht minimaal. Ook Crombez zal de partij niet meteen uit het slop kunnen trekken. Een klein clubje commentatoren heeft zichzelf dan wel wijsgemaakt dat de pupil van Vande Lanotte een soort wonderboy is, maar in werkelijkheid heeft de gewezen staatssecretaris nog nooit laten blijken dat hij de charismatische hervormer is die de sp.a nu nodig heeft. 

De gebrekkige impact van de volgende voorzitter hangt natuurlijk samen met de gebrekkige impact van de partij. De sp.a, al jaren in een negatieve spiraal, ontleende alleen maar relevantie aan verschillende regeringsdeelnames, waar de partij met enig succes boven het eigen electorale gewicht wist te boksen. Nu de partij uit de Vlaamse en de federale regering is gezet, blijft het onduidelijk waarom sp.a belangwekkend zou zijn. De partij valt niet op in de parlementen, wordt overklast door Groen en blijft achtervolgd door stellingnames uit het zeer recente verleden. 

Als de Waalse socialisten binnenkort beginnen zagen aan de poten van de troon waarop Elio Di Rupo praalt, dan zal dat veel interessanter zijn dan de kuiperijen bij sp.a. Het zal verschil maken wie finaal de oude Di Rupo naar buiten draagt, want de PS is een machtsfactor en een echte bedreiging voor het voortbestaan van de regering Michel en een beleid gebaseerd op een duidelijke Vlaamse meerderheid. Het enige waar de voorzittersverkiezing bij sp.a goed voor is? Enkele halfbakken moppen en hardvochtig leedvermaak. 

Dit is niet de voorzitterstrijd die de sp.a verdient, maar de sp.a is ook niet de oppositiepartij die Vlaanderen verdient. Dus maak wat haast, kameraden socialisten, de krant is ook zo al lelijk genoeg.

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Daniel Walraeve

Daniël Walraeve is historicus en publiceert over identiteit en samenleving.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.