fbpx


Buitenland

De straten liepen weer vol voor Catalaanse onafhankelijkheid

400.000 demonstranten op 'La Diada'De straten in Barcelona – en elders in Catalonië – liepen vol demonstranten op 11 september 2021, met een hevigheid die niemand had verwacht. 400.000 mensen waren er volgens de Catalaanse Nationale Assemblee en 108.000 volgens  de Guàrdia Urbana. Ondanks interne verdeeldheid, ondanks de frustraties sinds 2017 en ondanks corona, blijft de roep om onafhankelijkheid sterk. Zowel in de instellingen als op straat.

Wij zijn met velen

Het is belangrijk om te beseffen hoe sterk de huidige Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging drijft op massale demonstraties om de moraal hoog te houden. De pandemie was dan ook een ramp. Des te mooier is het om te zien hoe de Catalanen mekaar zaterdag weer hebben gevonden, weer hebben gezien en weer hebben ontmoet. En vooral: hoe ze weer konden zeggen: ‘wij zijn met velen.’  Wie thuis bleef en alles op tv heeft gezien, zei tegen zichzelf: ‘Volgende keer wil ik erbij zijn.’

Vrijlating

Het was ook de dag van de terugkeer van gevangen genomen politici. Vooral de terugkeer van Jordi Cuixart is belangrijk. De leider van Omnium kan het volk enthousiasmeren als geen ander. Zijn toespraak was een bijna perfecte synthese van de twee strategieën die de beweging verdelen. Eenvoudig gezegd wil de ene ‘het draagvlak uitbreiden’ en de andere ‘de confrontatie aangaan’.

Cuixart heeft op die twee keuzes lang gereageerd met de uitspraak ‘we moeten steeds vastberadener zijn’. Op dit moment is hij de enige consensusfiguur binnen de beweging. De beelden van zijn aankomst aan het hoofd van de demonstratie zeggen alles. De omgevingstemperatuur steeg meteen een paar graden toen hij in beeld kwam.

Het meest uitgesproken was Elisenda Paluzie, voorzitter van het ANC die de eisen het meest specifiek formuleerde:  ‘Een paar jaar geleden zei mijn lieve Carme [Forcadell]: President, zet de stembussen klaar! Vandaag zeggen we tegen hem: president, maak onafhankelijkheid!”, riep hij uit. En vervolgde: ‘Hij zal ons aan zijn zijde hebben zolang het nodig is,  geen twijfel mogelijk’. Een omfloerste oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘We moeten ons voorbereiden op de breuk’, zei hij. En ook: ‘Wij smeken niet om het recht op zelfbeschikking en we eisen het niet van de onderdrukkende staat. We oefenen het gewoon uit!’

 

Interpretaties en paradox

Tegen de tijd dat u dit artikel leest, zullen alle partijen en hun media al bezig zijn met interpretaties over het succes van de demonstratie in functie van hun verhaal en gezindheid. Iedereen zal zeggen dat deze 11de september zijn strategie bekrachtigt of versterkt. En iedereen zal een beetje gelijk hebben omdat iedereen de burgers had opgeroepen om de straat op te gaan. Maar op korte termijn is het beeld van een massale demonstratie voor de onafhankelijkheid, enkele dagen voor de vergadering aan de onderhandelingstafel, een goede zaak voor Pere Aragonès (ERC).

Zowel voor de Catalanen aan de tafel als voor de Spanjaarden maakt het een groot verschil om daar te zitten met de beelden van een Barcelona propvol demonstraten vers in het achterhoofd. Het is lastig om dan nog te beweren dat er geen draagvlak zou zijn.

Dat is de grote paradox voor degenen die pro onafhankelijkheid en tegen dialoog zijn:  hoe meer er openlijk met de staat wordt onderhandeld, hoe meer er mobilisatie op straat is. En hoe sterker de onderhandelingsstrategie van de ERC zal zijn. Politiek is ingewikkeld.

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Mireia Ferran

Mireia Ferran werkt in het Museum Histórica de Catalunya, het historisch museum van Catalonië in Barcelona.