fbpx


Media
omroep

De VRT is te belangrijk om niet verontwaardigd te zijn

Nieuwe Doorbraak-podcast‘Momenteel woedt er een hevig dispuut aan de top van de VRT,’ tweet onze podcast-producer David Geens (@pappie): CEO Paul Lembrechts wil -geruggesteund door de rest van zijn bestuur-  de nummer twee, Peter Claes aan de deur zetten, maar wordt daarbij teruggefloten door zijn Raad van Bestuur. Doorbraak ging polsen bij ex-VRT journalist Siegfried Bracke.

Onhoudbare toestand

‘Het kan haast niet anders,’ zegt Bracke, ‘dat is mijn deductie, dat hier een politiek manoeuvre achter zit. Dit is namelijk zo grof, zo brutaal…
Een directiecomité dat rechtstreeks ingaat tegen de (vertegenwoordigers) van de aandeelhouder, –  dan is de consequentie dat je stante pede ontslag neemt. Dat geldt dan voor het hele bestuur — met uitzondering uiteraard van Peter Claes zelf.’

De uittredingsvergoeding speelt daar allicht enige rol —men wordt liever ontslagen dan zelf ontslag te nemen. Dat de toestand onhoudbaar is, dat is de evidentie zelf. Nu tracht men via een bemiddelaar de hele kwestie op de lange baan te schuiven. Ook hier worden wenkbrauwen gefronst. De bemiddelaar is namelijk de headhunter die voordien zélf Lembrechts op zijn stoel heeft gezet. ‘Dat is deontologisch zo fout, dat het alleen maar een politieke zet kan zijn,’ beweert Bracke.

Politisering omroep?

Wellicht speelt enige zenuwachtig een rol: de Raad van Bestuur is uittredend, eentje in lopende zaken, zeg maar. En aan de top heerst een voorzichtigheid die wellicht te maken heeft met de nieuwe beheersovereenkomst die in de maak is. Een interne aangelegenheid zal dit alles niet blijven: het kan niet anders of er komt enige politiek inmenging via de bevoegde minister. Overigens, zo stelt Bracke, moeten de mensen goed beseffen dat de politiek na Bert De Graeve al langer het VRT-gebouw heringetreden is: ‘De gigantische inspanning die Eric Van Rompuy midden in de jaren ’90 geleverd heeft, zijn al lang teniet gedaan.’

Tegelijk is het op zich al uiterst merkwaardig dat er een frontvorming ontstaat van vakbonden en directie. Met name de socialistische vakbond is altijd de vakbond van de status quo geweest: niets veranderen, we evolueren niet mee, we negeren de werkelijkheid, we houden wat we hebben… Dit alles maakt het front van vakbond en directie des te vreemder.

Siegfried Bracke heeft het verder over de Vlaamse identiteit die vooral door de omroep gevormd werd, veel meer dan door de traditionele partijen of de Vlaamse beweging en over de VRT ‘die in het geld zwemt, op voorwaarde dat ze zich houden aan hun ‘core business’, de inhoud, het maken van programma’s. 

U beluistert het volledige gesprek in onze podcast

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Herre Daelemans

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.