fbpx


In Wallonië

Di Rupo en Marcourt op Waalse nationale feestdag: ‘We doen het goed!’

Wallonië wil vooruit, maar vreest 'Cassandra'‘On fait le bien sans jamais qu’on le dise, en s’efforçant de le tenir caché’, klinkt het in ‘Le chant des Wallons’, het Waalse volkslied. ‘We doen goed zonder het te zeggen, en houden het liever geheim’.  Daar dacht Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) duidelijk niet aan in zijn toespraak in het Théâtre Royal de Namur, voor een zaal hoogwaardigheidsbekleders – Alexander De Croo inbegrepen. Ja, Wallonië heeft het moeilijk gehad tijdens de voorbije crisisjaren. Daardoor zijn er financiële…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


‘On fait le bien sans jamais qu’on le dise, en s’efforçant de le tenir caché’, klinkt het in ‘Le chant des Wallons’, het Waalse volkslied. ‘We doen goed zonder het te zeggen, en houden het liever geheim’.  Daar dacht Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) duidelijk niet aan in zijn toespraak in het Théâtre Royal de Namur, voor een zaal hoogwaardigheidsbekleders – Alexander De Croo inbegrepen. Ja, Wallonië heeft het moeilijk gehad tijdens de voorbije crisisjaren. Daardoor zijn er financiële schulden. Maar de vaste uitgaven zijn stabiel gebleven. En we gaan de wereld tonen wat we waard zijn, zo klonk het, samengevat.

Veel enthousiasme voor Di Rupo’s woorden viel er niet te bespeuren in de zaal. Alleen een verantwoording waarom de delegatie uit de Amerikaanse staat Louisiana niet aanwezig was, leverde een spontaan applaus op. Dat zit zo: Wallonië voelt zich historisch verbonden met Louisiana, omdat die Amerikaanse staat nu eenmaal francofone (en Waalse) wortels heeft. Maar Di Rupo lust de keuze van Louisiana niet om abortus strafbaar te maken. ‘Zelfs wanneer er sprake is van verkrachting of incest’, zo vertelde de minister-president. ‘Net als alle verdedigers van de vrouw, ben ik van mening dat het recht van vrouwen om over hun lichaam te beschikken, onvervreemdbaar is. Daarom zou ik het voor Wallonië onfatsoenlijk hebben gevonden om een ​​staat te eren die, ik herhaal het nogmaals, abortus verbiedt, zelfs in het geval van verkrachting of incest.’ Applaus.

Francophones peut-être

Waar het discours van Di Rupo voorzichtig was, was dat van Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) gewapend. Een sneer naar staatsbank Belfius, die ‘nadat ze gered is met belastinggeld, zich lessen over de Waalse staatsschuld permitteert’. Belfius heeft vorige week gewaarschuwd dat ze na 2024 mogelijk niet meer de Waalse financiën zouden kunnen (willen?) beheren. Omdat hen dat zou blootstellen aan grote financiële risico’s door de hoge Waalse staatsschuld. Marcourt noemde de bank onomwonden ‘des Cassandre’. Voorspellers van de toekomst die niet geloofd zullen worden.

Certains, francophones parfois et surtout francophones peut-être, se réjouissent de cette situation budgétaire difficile’, klonk het verder. Een pareltje van subtiliteit, moeilijk te vertalen. Dodelijk. Maar de logische brug naar wat komen zou. En toen werd het pas echt duidelijk: zelfs de Waalse feestdag heeft geen vaste datum, zei Marcourt. ‘Omdat ze nog altijd in het teken staat van een bepaalde conceptie van de Belgische geschiedenis die geënt is op het graafschap Vlaanderen, op de Brabantse revolutie, en op de verheerlijking van de machtige hertogen van Bourgondië en hun drang tot unificatie.’

Marcourt zegt dus eigenlijk: wie het heeft over de Waalse staatsschuld, is Belgicist, bank of MR. Mogelijk alle drie. En wie dat hanteert als politiek argument, staat de Waalse staatsvorming in de weg.

‘Vandaag is de dag gekomen om onze eigen verantwoordelijkheid te nemen’, zei Marcourt.

Christophe Degreef