fbpx


Buitenland, Economie, Europa

De waarde van het Verenigd Koninkrijk

De economische positie van het VK (deel I)Zoals eerder al verschillende keren genoteerd bij Doorbraak, wordt donderdag 23 juni inderdaad een historische dag voor de Europese Unie. Het lang beloofde referendum in het Verenigd Koninkrijk over de vraag of de bewoners van deze eilanden lid willen blijven van die Unie vindt die dag plaats.  Maar wat is de economische – financiële en politieke waarde van dat Verenigd  Koninkrijk? De volgende bijdrage poogt daarop een antwoord te geven en dit op basis van de cijfers alsook de feiten.

De waarde

Als men het Verenigd Koninkrijk volledig apart bekijkt op een mondiale fiche, dan komt men al snel tot het besluit dat dit eiland van tradities, van de facto de wereldtaal, James Bond, de popmuziek, de voetbalcompetitie, etc. zeker niet onbelangrijk is te noemen.

De economische parameters van het VK zijn overwegend een stuk beter dan die in de eurozone. Dat blijkt uit de werkloosheid (2015: 5%) en de economische groei (2015: + 2,5%). Met een Bruto Binnenlands Product van 2.222 miljard euro is het VK de tweede belangrijkste economie van de EU en dit na de Duitse Bondsrepubliek. Op wereldvlak is dat een vijfde plaats waard, na de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland. Binnen de EU is het VK over Frankrijk gegaan qua het BBP.  ‘La douce France’ heeft serieuze economische klappen gekregen en krijgt die nog steeds. Waar tientallen jaren geleden de Europese integratie gestoeld was op een evenwichtig duo ‘Bonn-Parijs’, is dat vandaag niet meer bruikbaar door de enorme economische machtsverschillen tussen de beide landen.

Ten aanzien van de EU-begroting met een totaal bedrag van 142,2 miljard in 2016, betalen de Britten 19,8 miljard euro en dat is daarmede de derde belangrijkste contributie na Duitsland en Frankrijk. Van dit Britse bedrag is reeds de ‘juste retour’ afgetrokken ( 2016: 5,2 miljard euro). Zelfs na deze vermindering is het VK nog steeds een nettobetaler aan de EU-schatkist. Maar de verminderingen in het betalersysteem voor de Europese begroting zijn er ook voor vele andere landen: Duitsland, Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zweden.    

De Bank of England heeft 13,67% van het kapitaal in de Europese Centrale Bank. Dit aandeel is maar deels volgestort, maar vormt toch een probleem voor de ECB. Want de niet-euro-landen hebben 30% van het ECB kapitaal in handen.

Ten slotte mag men ook niet onderkennen dat de Londense ‘city’ het belangrijkste financiële en goudcentrum van Europa is. Ondanks het bestaan van de euro sinds 2002 is dat centrum nooit verhuisd naar het Europese continent. Bovendien heeft het VK een specifieke economische en politiek relatie met zijn 53  ‘ Commonwealth’ vrienden. Deze groep telt meer dan 1,9 miljard inwoners en omvat o.a. de Canadese confederatie, de Australische federatie, Nieuw-Zeeland, de Zuid-Afrikaanse federatie en de Indische federatie.    

De zwaktes

Het land telt 64 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 242 duizend km² . Deze twee parameters brengen het land zeker niet bij de geografische – en demografische grootste landen op deze aardbol. Maar het grondgebied van het Verenigd Koninkrijk is wereldwijd verspreid met een kern aan de Noordzee, Gibraltar, de Falklands, eilanden in het Caraïbisch gebied alsook het Pacific gebied.

De toestand van de Britse openbare financiën is minder goed te noemen. Zo bedraagt het tekort 5% BBP en de overheidsschuld ligt rond de 90% BBP. Het land heeft in 2009 resoluut gekozen om eerst de economie op het spoor te krijgen en dan pas te saneren. Ook de goudvoorraad van de Bank of Engeland is met 310 ton aan de kleine kant. Daarmede komt het land maar op de 18de plaats in de desbetreffende mondiale hitlijst. Ter vergelijking: België heeft 227 ton.

Het grootste probleem voor het Verenigd Koninkrijk bij een ‘Brexit’ is de positie van Schotland. Inderdaad indien de Schotten de onafhankelijkheid goedkeuren in een eventueel volgend referendum, dan verdwijnt er en stuk van het VK.  De vraag is dan wat betekent de waarde van Schotland? Sowieso verliest het VK aan waarde bij een weggaan van de Schotten.  

Conclusie

Op basis van de voorgaande cijfers moet men, anno 2016, wel tot het besluit komen dat dit land nog een wereldspeler is te noemen. Men mag ook niet vergeten dat de Britten op wereldvlak de eerste luitenant zijn van de Verenigde Staten en dat geeft het land bijkomend macht. Bovendien wordt het land al enige tijd bestuurd door de grootste Europese politieke kenner van Niccolo Machiavelli, namelijk: David Cameron. Deze laatste heeft top op heden steeds aan het langste eind getrokken en de uitslag van 23ste juni zal duidelijk maken hoe het verder moet met zijn politieke loopbaan.  

Lees ook deel II van deze reeks van Prof. Herman Matthijs. 


Dit artikel kadert in het project ‘Soevereiniteitsbewegingen in Europa’ dat tot stand komt met de steun van de Vlaamse overheid.


Foto © Reporters

post: 8338

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Herman Matthijs

Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.