fbpx


Actualiteit

De Wever doet hetJe zou het in al die Zweedse drukte bijna vergeten, maar de N-VA is toe aan voorzittersverkiezingen. De kandidaturen zouden ergens eind oktober moeten binnen zijn. Maar de kans dat er veel kandidaten zijn is klein, er zijn altijd en overal caracteriels of kamikazes, maar meer zal het niet zijn. Want Bart De Wever himself zal kandidaat zijn, is aan Doorbraak.be bevestigd. Er ging eerder al een gerucht dat daarover werd nagedacht, we hebben er hier al eerder over geschreven, maar deze keer is er volgens ingewijden geen twijfel meer: hij doet het.

De Wever blijft daardoor het uithangbord van de partij. De man die in de media de lijnen uitzet en het beleid van de partij, de leidende partij in twee coalities, zal verdedigen. Hij is daarvoor de aangewezen persoon. Hij slaagt er toch steeds in, ook bij deze regeringsvorming, om in de media klaar en helder te communiceren over de genomen keuzes en die te verantwoorden. Je kan er voor of tegen zijn, maar hij kent daarin niet echt zijn gelijke.

Blijft de N-VA daardoor niet een eenmanspartij? Ook die horde is volgens velen weg nu de partij de Vlaamse minister-president levert en twee handenvol ministers en staatssecretarissen. Mensen genoeg die in het voetlicht zullen en kunnen lopen en uitgroeien tot een boegbeeld van de partij, als ze dat al niet zijn. Hilde Crevits heeft ook haar populariteit vanuit de regering opgebouwd, dat kan tot voorbeeld strekken.

Moest De Wever er niet voor gekozen hebben om voorzitter te worden, zijn schaduw zou breed over de partij blijven vallen. Dan maar beter gelijk voortdoen? Maar was hij het niet allemaal wat moe? Ja, zeker de huidige onderhandelingen. Maar de partij is ondertussen goed georganiseerd. De Wever is niet de manager van de N-VA, daar zijn andere mensen voor. Die top is goed op elkaar ingespeeld ieder kent zijn taak en rekent op elkaar. De Wever is het sluitstuk van dat team en blijkbaar wil hij en men dat in stand houden.

Wat De Wever moet hopen is dat de boodschap en zijn stijl en debaterskwaliteiten blijven bekoren. Want de grote gok die hier genomen wordt is dat dit de termijn te veel zou kunnen zijn. Elke politicus heeft een houdbaarheidsdatum. Dan zijn de kiezers erop uitgekeken. De Wever gaat al heel lang mee. Hij heeft zichzelf telkens heruitgevonden, van kleine uitdager naar grote centrale speler. Nu wordt hij voorzitter van een partij die uitdaagt door aan het systeem mee te spelen. Afwachten hoe hij dat aan het publiek zal uitleggen en of het pakt.

Foto © reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.