Actualiteit, Binnenland
Défi

Défi zet in op Wallonië

In een zeventigtal gemeenten zal de Franstalig-Brusselse partij Défi lijsten indienen. Toen de partij nog FDF heette, deed ze dat ook al. Maar nooit eerder in zoveel gemeenten. Nu ze Démocrate, Fédéraliste, Indépendent heet is ze vast van plan het verschil te maken in Brussel én Wallonië.

Voorzitter van de Waalse vleugel van de partij die in 1964 werd opgericht onder de naam Front démocratique des Bruxellois francophones, Jonathan Martin vertelde dit nieuws tijdens een nieuwjaarsmoment voor de pers. Volgens de Waalse Défi-leider hebben de zomerse politieke perikelen in Franstalig België zijn partij geen windeieren gelegd. Toen cdH-voorzitter Benoit Lutgen hoopte de PS uit de Franstalige regeringen te werken — wat enkel in Wallonië lukte, in Brussel en de Franse Gemeenschap zit de PS gebeiteld — was het vooral Défi en zijn voorzitter Olivier Maingain die daar electoraal garen bij spinde. In de opiniepeilingen scoren de ‘humanisten’ lager dan ooit, Défi groeide met de dag. Door buiten dat trieste partijpolitieke schouwspel te blijven, en de PS niet a priori af te zweren — voor Maingain geldt pacta sunt servanda  — groeide de partij trouwens niet enkel in de polls (+3,5%; in Wallonië +5,9%). Het aantal leden is in meerdere gemeenten verdubbeld en verdrievoudigd, zegt Martin.

Al jaren probeert de partij los te komen van haar rabiate Franstalige, zeg maar anti-Vlaamse imago. Toen het FDF nog deel uitmaakte van koepelpartij MR, durfde ze zich al eens als een moderne stadspartij profileren met een eerder links- of sociaal-liberaal imago. Onder meer de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt is daar een voorbeeld van.

Eenzelfde insteek wil de partij in Wallonië aan de dag leggen. Nu de PS haar rode wortels herontdekt in de strijd tegen de neocommunistische PTB, de Franstalige PVDA,  bestaat de kans dat ze in het centrum kiezers verliest. En die kiezers zouden zich weleens kunnen laten verleiden door een ‘propere’ en zich fris presenterende partij als DéFi. Alvast in de rode burcht Charleroi wordt er een volledige lijst ingediend meer dan 50 kandidaten. Ook voor de provinciale verkiezingen zal de partij in de vijf Waalse provincies een lijst indienen.

Over de lijstverbinding Union des Francophones (UF), die al sinds 1995 één zitje in het Vlaams Parlement heeft en bij gemeente- en provincieraadsverkiezingen steevast in de Vlaamse rand rond Brussel opkomt, voorlopig geen nieuws. Daar zal de partij naar aloude gewoonte de Franstalige trom roeren. Grote concurrent daar is de N-VA die met Francken en Jambon een parcours rijden waarmee ze ongetwijfeld menig Franstalig villabewoner kan bekoren.

Toch kan Défi zijn Fransdolle kantje niet verbergen. Nooit zal de partij in een regering stappen waar N-VA deel van uitmaakt, berichten Knack.be en Bruzz. ‘“In Brussel zal ik nooit een akkoord met die partij tekenen. Wie met hen een bestuursakkoord wil ondertekenen, zal ons niet in de meerderheid hebben”, verklaarde DéFI-voorzitter Olivier Maingain. Hij wil met zijn partij waar mogelijk “de as MR-PS” breken.’

Karl Drabbe

Karl Drabbe is uitgever non-fictie bij Vrijdag en van Doorbraak Boeken. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Dit artikel delen of afdrukken
Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier

Voeg een reactie toe

https-doorbraak-be

Lees ook

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans