fbpx


Media

Die avond, thuis voor de televisie

Een extraatje van BrackeSoms is er op televisie ook wel iets te beleven. Maandagavond 22 november op Canvas. Twee keer ging het over de betoging van zondag: 35.000 mensen – cijfers van de politie – uiten hun ongenoegen uiten over het Coronabeleid. Expertologen Eerst Terzake. Dat is het programma van de expertologen geworden. Eigenlijk het programma van de luie eindredactie. Hoe dat werkt? Simpel. Je vindt voor alles wel een zogeheten expert, (we hebben (te)veel universiteiten), een prof in de weet ik veel…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Soms is er op televisie ook wel iets te beleven. Maandagavond 22 november op Canvas. Twee keer ging het over de betoging van zondag: 35.000 mensen – cijfers van de politie – uiten hun ongenoegen uiten over het Coronabeleid.

Expertologen

Eerst Terzake. Dat is het programma van de expertologen geworden. Eigenlijk het programma van de luie eindredactie. Hoe dat werkt? Simpel. Je vindt voor alles wel een zogeheten expert, (we hebben (te)veel universiteiten), een prof in de weet ik veel wat. Je zet die in de studio, en die lult die minuten wel vol. De grootste platitudes volgen elkaar in ongezien tempo op. De ankervrouw gaat daar totaal in mee, overigens op geheel dezelfde wijze: teveel woorden voor te weinig gedachten.

Zelfs de op Twitter alom bekende Arbiter of Tweets wordt videogewijs als expert opgevoerd. Bij onze openbare omroep werken trouwens bijna uitsluitend experts, indien al niet topexperts: ook de Arbiter of Tweets – alleen al de naam en vooral de gedachte achter die naam is schrikwekkend – blijkt voor de VRT te werken. Hij is een godsgeschenk als er wanhopig weinig ideeën zijn: hij is de woke-versie van de zatte nonkel die wel 10 keer zegt dat ze hem niets moeten wijsmaken. Bij de derde keer gelooft hij het ook zelf.  

Terzake is herkenbaar geworden: het programma heeft alle kenmerken van een programma dat in geen enkel opzicht vernieuwt. De kenmerken van een redactie die op het punt staat te worden opgedoekt. Maar bij het Ministerie van Radio en Televisie kan dat nog jaren duren.

De Afspraak

Ongeveer het omgekeerde zie je daarna in De Afspraak: daar zijn ze wél wakker. Daar hebben ze de organisator van de betoging in huis. Zoals het hoort. Ene Sarah Melis. Die heeft zichtbaar geen media-ervaring, heeft Anunagewijs ook geen adviseurs en internationale organisatie, maar ze wordt respectueus benaderd. En ze blijft wel overeind. Phara de Aguirre stelt de vragen die ze moet stellen. Met haar stielkennis kan ze die mevrouw Melis in geen tijd van haar sokken blazen. Andere VRT-coryfeeën lieten dat nooit liggen. Niet hier.

Dat heeft ook te maken met de rest van het panel. Rik Torfs en Egbert Lachaert. Beiden ook te verstandig om Melis ter plekke af te maken. Integendeel. Ze laten zelfs na over de betoging de GrootViroloog te citeren. Die had maar één woord voor de betoging: DOM. (Hij retweette zelfs zichzelf.) De conclusie van De Afspraak is ongeveer het omgekeerde: alle begrip. Om talloze goede én foute redenen.

Gezichtsvernauwing

Het gaat ook over de in feite beangstigende collusie tussen traditionele media en politiek. Over de gezichtsvernauwing van de experts – anders dan die mevrouw Melis hebben die nooit enige respectueuze, kritische vragen gekregen. Maar net dan stopt het. Helaas. Er komt nog een slaapverwekkend gesprek over de koloniale schuld. We gaan die moeten betalen, zo lijkt het. Maar ook weer niet. Of toch weer wel. Het is totaal onduidelijk.

Ik betrap er mezelf op dat ik heb genoten van een goed gesprek en zelden gehoorde meningen. Ik vergeet dat dat eigenlijk is wat je dagdagelijks mag verwachten. Ik ben echt een mild mens.

Siegfried Bracke

Siegfried Bracke was gemeenteraadslid in Gent voor N-VA en Kamervoorzitter. Voordien was hij journalist bij VRT.