fbpx


Multicultuur & samenleven

‘Die dooie gast’

islamcolumn herleid tot woordkeuzetwistDe schrijfster Ebru Umar nam in Metro de column van de vermoorde Theo van Gogh over. Ze lokt graag controverse uit en wou in dit stuk de zelfcensuur en het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Turkije aan de kaak stellen. Ze ontving daarop naar eigen zeggen 2000 tweets, waaronder tal van dreigementen. In een opiniestuk in NRC schreef ze het verrassend te vinden dat net moderne moslims haar de dood wensen.

Sander Carollo

Godsdienstgekkies

In de omstreden column ‘die dooie gast vraagt Umar, wier ouders afkomstig zijn uit Turkije, zich af wie er daar om vier uur opstaat om te bidden. Ze vindt het ‘gejengel’ van de moskee zo vroeg in de dag maar niets en schrijft dat als ze dat hardop zou zeggen in Turkije ze zou worden afgeschoten. Moslims noemde ze ‘godsdienstgekkies’ en profeet Mohammed en Kemal Atatürk (de stichter van Turkije) bestempelde ze allebei als een ‘dooie gast’, waarna heel wat heisa ontstond.

Ook op de show CritiX van jongerenradiozender FunX kwam de kwestie aan bod. Luisteraars vonden Umars verwoording respectloos. Bovendien hekelde Murda Turk, een Nederlands-Turkse rapper, haar aandachtsdrang omdat ze iedere dreigtweet retweette en ze zo enkel sensatie creëerde. Naar eigen zeggen schrok de Amsterdamse schrijfster van de ophef, omdat ze dacht dat haar invraagstelling van het ochtendgebed in Nederland net wel getolereerd zou worden. Quod non.

Islamisering

Umar verwondert er zich in haar opiniestuk over dat het Nederturkse jongeren waren in Nederland die haar naar alle hoeken van de hel verwensten om iets wat ze over Turkije had geschreven in een Nederlandse krant. Aan de twitterava’s zag ze dat het om hippe jongeren tussen de 15 en de 25 jaar gaat. Volgens Umar zijn ze de toekomst van Nederland, de journalisten, politici, advocaten, rechters, buschauffeurs, sporters, artsen, onderzoekers, managers, onderwijzers en agenten van morgen. Ook meent ze dat geen enkele tweet die ze ontving zonder spelfouten was en vele berichtjes ook in het Turks waren. Wat haar raakte was de misplaatste afkeer voor Nederland en Nederlandse waarden en normen en de verheerlijking van alles wat Turks is. Daarbij wees ze naar de islamisering van de samenleving.

‘Die jonge Nederturken, die onderdeel uitmaken van de toekomst van Nederland kunnen niet begrijpend lezen en dat de oer-Hollandse begrippen tolerantie en vrijheid van meningsuiting onbegrensd zijn, dringt niet tot ze door’, stelt Umar.

In Knevel en Van den Brink maakte de columniste afgelopen vrijdag haar punt nog eens. Ze werd vooral bevraagd over de toon van haar woorden, maar ze is niet van plan om die in haar columns aan te passen omwille van de mogelijke gevoeligheid. Daarnaast ging ze verder in op de islamisering. Voorspelbare kost, want dat kwam al naar voren in haar opiniestuk. Toch werd daarover niet doorgevraagd en in de studio had ze ook geen debatpartner. Bovendien diende niemand haar (schriftelijk) deftig inhoudelijk van antwoord. Zo bleef de columnhetze verweven tot een polemiek over haar woordkeuze.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Sander Carollo

Sander is interviewer voor Doorbraak.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.