fbpx


Binnenland, Politiek

Dogmatisch energiebeleidgascentrale

In deze vrije tribune ergert Theo Francken zich groen – what’s in a name – aan de stijgende gasprijzen en het extreem dogmatische groene energiebeleid. 

Heb je het ook gezien op het VRT journaal? Gas- en elektriciteitsprijzen stijgen pijlsnel, energie-expert Luc Pauwels: ‘Middenklasse betaalt de energietransitie’. Deze paarsgroene regering laat de middenklasse haar dogmatisch, peperduur én vervuilend energiebeleid betalen. Wraakroepend.

Steve Stevaert

De energieprijzen stijgen intussen tot in het zenith. Deze piekprijzen vinden hun oorsprong ook al bij een paarse regering: die van Guy Verhofstadt. Wijlen übersocialist Steve Stevaert – door de paarsgroene media opgehemeld tot semi-God in Vlaanderen – noemde de liberalisering van de energiemarkt ‘lekker sociaal en liberaal’. De media smolt zonder enige kritische zin.

In 2019 becijferde de energiewaakhond CREG dat sinds de liberalisering in 2007 de energiefactuur voor een gemiddeld gezin verdubbeld was. De middenklasse bloedde dus al vòòr de extreem hoge energieprijzen van nu.

Handpop

En het ergste moet nog komen, want de energie zal pas écht onbetaalbaar worden als die groene fundi’s hun goesting krijgen en de kerncentrales sluiten. Dan zijn we op dagen zonder wind en zon helemaal de handpop van de Russen en Qatari op vlak van gastoevoer. Ze zullen de prijzen opdrijven, net als de Fransen de exportprijs van hun kernenergie kunstmatig hoog zullen houden. Trek uw portefeuille al maar open.

Mijn verstand blijft te klein om te begrijpen waarom klimaatvriendelijke kernenergie voor Paarsgroen vervangen moet worden door CO2-brakende gascentrales die dienen om Westenhatende landen als Rusland en de salafisten van Qatar nog rijker en machtiger te maken.

Bruine kolensmurrie

Misschien kunnen we nog beter onze steenkoolcentrales heropenen. Gisteren kopte zakenkrant De Tijd: ‘Duitse elektriciteit draait weer in de eerste plaats op kolen.’ In Duitsland hebben de groene dogmatici de kerncentrales al eerder dicht gekregen. Kijk naar het beschamende resultaat. De groene energiewende kleurt donkerbruin en stinkt uren in de wind.

Het strafste van al is dat we op elke manier al ‘genaaid’ zijn. Of de kerncentrales sluiten en we zijn het slaafje van Russen, Qatari en Fransen. Of de regering beslist finaal om de kerncentrales toch open te houden en de Franse uitbater zal ons uitpersen als citroenen. Momenteel betalen ze jaarlijks nog een nucleaire taks aan de Belgische staat om open te mogen houden. Dan zal de Belgische staat hen moeten betalen om open te blijven. Ze zitten met andere woorden in een zetel. Of hoe je een dossier compleet kan mismeesteren.

Er is een reden waarom de Groenen ondanks alle promo bij verkiezingen nooit boven de 10% uitkomen: dogmatisch verblind en onbekwaam.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Francken

Theo Francken (1978) is master in de pedagogische wetenschappen. Hij was staatssecretaris voor Asiel en Migratie en is momenteel Kamerlid voor N-VA en burgemeester van Lubbeek.