JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Donald Trump 45ste President VS

'There is something rotten in the state of Denmark.' ( Hamlet William Shakespeare )

Theo Lansloot10/11/2016Leestijd 5 minuten

Eind goed, al goed, Donald Trump wordt de 45ste President van de Verenigde Staten!

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Verrassing?

Vreemd genoeg lijkt zowat de hele wereld verrast. Vrijwel iedereen ging immers voort op wat nagenoeg alle Amerikaanse media over het verloop van de kiescampagne verkeerdelijk voorspiegelden en haast alle buitenlandse confraters, ook hier, vrijwel klakkeloos na-aapten. Het is de hoogste tijd dat onze media grondig nadenken over wie zij daar als correspondent hebben zitten.

Grof en gemene kiescampagne

De voorbije campagne wordt vrij algemeen bestempeld als grof en gemeen. Naar Europese maatstaven lijkt dat ook zo. In Europa gebeurt echter precies hetzelfde maar dan achterbakser. Politieke vadermoorden zijn hier evenzeer schering en inslag.

Zo heeft Angela Merkel nooit geaarzeld mogelijke rivalen uit te schakelen. Wie even nadenkt vindt ook in dit landje genoeg voorbeelden. In Vlaanderen is ondermeer de rivaliteit waaraan CVP –politici zoals Theo Lefèvre, Leo Tindemans, Wilfried Martens en Jean – Luc Dehaene ten onder zijn gegaan genoegzaam bekend. In Wallonië maakte Magnette onlangs nog gebruik van zijn nummertje tegen het CETA – verdrag omzijn partijvoorzitter Elio Di Rupo opzij te zetten.

Bij haast alle recente presidentscampagnes in de VS zijn slagen onder de gordel niets buitengewoon. Het mag er nu nog iets ruwer aan toegegaan zijn maar dan wel van beide kanten. De ‘seksschandalen’ die Trump door de Clinton/Obama -clan in de schoenen werden geschoven berusten niet op feiten maar op roddels. Zijn reacties daarop waren wat zij waren maar maakten deel uit van zijn tactiek om als presidentskandidaat zoveel mogelijk in het nieuws te komen. Hij is daar uitstekend in geslaagd want hij raakte verkozen, ook door vele vrouwen. Zijn overwinning in North Carolina bewijst dat ook vele zwarte Amerikanen voor hem stemden. Verrassend is dat niet. De arme zwarte minderheid stemt al dertig jaar democratisch en is nog altijd even arm. Talrijke legaal gevestigde Latino’s deden hetzelfde.

Het enige echte verschil met vorige presidentsverkiezingen was de ongehoord partijdige opstelling van Obama als zittend president van alle Amerikanen en van zijn vrouw.

Qua seksisme hadden Clinton en Obama er ook beter het zwijgen aan toegedaan. Hillary is door haar vrouwengekke man in het diepst van haar vrouwelijkheid geraakt. Zij is dus nu een erg gefrustreerde dame op leeftijd. Of dat haar een geschikt president maakt is nog maar de vraag. Wel staat vast dat zij haar ontrouwe echtgenoot steeds de hand boven het hoofd heeft gehouden. Uit liefde? Uit eigenbelang? Haar lichaamstaal op TV- beelden met Bill wekt het vermoeden dat het veeleer eigenbelang was.

In de omgeving van Barack Obama was het qua seksschandalen ook niet altijd zo koosjer. Twee van zijn intimi waren daarin verwikkeld en hij beschermde ze allebei tot het uiteindelijk niet meer houdbaar was. De ene is de beruchte Weinergate. De andere het terugtreden van de gewezen ambassadeur in Brussel Howard Gutman wegens vermoedelijk seksschandalen. Niettemin verschijnt Gutman, een naar eigen zeggen goede vriend van Herman Van Rompuy, nog als expert op een van onze TV –stations. Uiteraard is hij een Obama –fan want hij heeft hem zelf grotendeels tot president gemaakt. Omwille van de geestdriftige steun van de Obama’s aan hun ‘beste vriendin’ (sic) Hillary stond Gutman nu ook achter haar, zij het minder enthousiast Ten slotte is ook zij lid van de Democratische Partij. Hoe dan ook is Gutman verre van een onbevooroordeeld expert inzake de Amerikaanse politiek.

Financiering van de kiescampagne

Hillary Clinton haalde het meeste van haar financiering uit bijdragen van grote sponsors. Waar het geld eigenlijk vandaan kwam was niet altijd duidelijk. Het vermoeden bestaat echter dat veel indirect ook uit het buitenland kwam. Landen als Saoedi–Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en andere voorvechters van vrouwenrechten stortten enorme bedragen in de Clinton – Foundation. Recente rapporten tonen aan dat er geen schot bestaat tussen de bankrekening van de Stichting en die van de Clintons zelf. De Clintons zijn zowat de verpersoonlijking van de corruptie en het gesjoemel dat Washington al tientallen jaren teistert. Hopelijk maakt Trump zijn belofte waar die augiasstal uit te mesten.

Trump is een geldmagnaat. Zonder dat zou hij het nooit hebben gehaald. Alleen een kapitaalkrachtig man als hij kan zich veroorloven tegen het politiek establishment in te gaan. Bernie Sanders had die middelen niet en dus verloor hij van Hillary Clinton. Trump heeft niet alleen zijn eigen geld gebruikt maar ontving ook de financiële steun van talrijke Amerikaanse burgers, vaak met aandoenlijk kleine bedragen.

Hoe dan ook is Donald Trump de eerste president in jaren die er in geslaagd is verkozen te worden zonder financieel beroep te doen op de gevestigde lobby’s. Hij weet van aanpakken en is geen naïeve wereldverbeteraar als Obama die een wereldmacht als een pastoor of een dominee scheen te leiden. Zijn Obama –care is een van de aspecten daarvan. Zelfs Hillary Clinton oordeelde dat dit project financieel onhaalbaar was en verklaarde het als president grondig te zullen herzien.

De nieuwgekozen president mag dan dank zij de Amerikaanse wetgeving niet veel belasting hebben betaald , Bill en Hillary Clinton noch Obama hebben er ooit iets aan gedaan om die wetgeving te wijzigen. Zal hij er zelf iets aan doen? De vraag blijft open.

President Trump

Voor onbevooroordeelde en politiek scherpzinnige observatoren was het al lang duidelijk dat President Trump heel anders zou spreken en handelen dan kandidaat-president Trump. Dat is in de politiek nu eenmaal zo. Wie dat niet weet is gewoon schuldig naïef vooral als men er prat op gaat de mensen ernstig voor telichten..

In zijn eerste toespraak na zijn overwinning heeft president Trump dat al bewezen. Hij was hoffelijk tegenover Hillary Clinton die hem net telefonisch had gelukgewenst en zei dat nu het moment was aangebroken om opnieuw als een Verenigd Amerika naar buiten te treden. Letterlijk klonk het : ‘Het is tijd om de wonden te helen en samen te komen als één verenigd volk. Ik zal president zijn van alle Amerikanen’, aldus Trump. ‘Dat is erg belangrijk voor mij. Samen zullen we de moeilijke taak aanvatten om ons land opnieuw op te bouwen.’

Trump benadrukte zijn voornemen van de VS opnieuw de sterkste economie ter wereld te maken en beloofde duizenden mensen een baan. Amerika zal alleen maar tevreden zijn met het beste, zo zei hij nog.

Hij zei ook dat hij een goede band wil blijven onderhouden met elk land en elk volk maar wel steeds de belangen van de VS op de eerste plaats zal stellen echter zonder vijandschap of conflict maar in partnerschap. Voor het eerst in lange tijd zal de Amerikaanse buitenlandse politiek, vooral in het Midden-Oosten, waarschijnlijk minder door bondgenoten worden bepaald.

NAVO

De media hebben de uitspraken van kandidaat Trump telkens weer bewust verdraaid. Hij heeft nooit gezegd de NAVO te willen opdoeken. Wel dat iedere partner zijn gepaste bijdrage moet leveren wat ook maar normaal is. Clinton zei niets anders. Vele topmilitairen staan achter Trump. Militaire macht is nu eenmaal de ‘voortzetting van politiek met andere middelen’. De VS mogen dan niet meer de grootmacht zijn die zij voordien waren, Trump zal er voor zorgen dat door een gepaste wapenmacht zijn land internationaal opnieuw volop wordt gerespecteerd ook door Rusland, de andere grootmacht, en door toekomstige grootmachten als China en India..

EU

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Jean – Claude Juncker voorzitter van de EU –commissie, hebben de nieuwgekozen president niet alleen gefeliciteerd maar hem ook uitgenodigd voor een VS/EU –top. Of Trump daarvoor spoedig de tijd zal vinden is onzeker. Wil de EU als volwaardige partner optreden is zij ten spoedigste aan een grondige hervorming toe ook qua buitenlandse politiek en defensie maar dat is misschien een wensdroom.

Reacties

Premier Michel heeft president Trump een nogal koel bericht gestuurd zonder hem in zoveel woorden te feliciteren. Niet echt verstandig al zal de president er wel niet van wakker liggen.

De voorzitter van de grootste Vlaamse partij, Bart De Wever, constateert de democratische verkiezing van de nieuwe president en noteert dat het nu zaak is om met die nieuwe politieke realiteit om te gaan. Hij roept de politici op tot gematigdheid in hun reacties. De VS zijn dan ook voor de haven van Antwerpen een uiterst belangrijke partner.

De voorzitster van Open VLD, Gwendolyn Rutten, huilt bijna omdat de president van de VS geen vrouw is. Alsof een vrouwelijke president per se beter zou zijn dan een man. Begrijpe wie begrijpen kan. Het is toch de kwaliteit die telt en niet de gendergelijkheid. Of niet?

Links , zowel in Vlaanderen als in Wallonië, valt om van verbazing en heeft het onmiddellijk over populisme.

De Vlaamse SP.A is bij monde van haar voorzitter, John Crombez, wel iets genuanceerder. Hij verklaarde dat de verkiezing van Trump niet het einde van de democratie is doch het tegendeel. Volgens hem is het de middenklasse die revolteert door gewoon haar stem uit te brengen als antwoord op de bankencrisis en een instabiele wereld waar mensen elke dag hard hun best doen maar er te weinig voor terugkrijgen

Opvallend is het standpunt van CDV -voorzitter Wouter Beke. Hij betreurt de verkiezing van Trump omdat het zo’n verschil is met de verkiezing van Obama in 2008 toen ‘hope & change de‘hele natie op sleeptouw nam’. Hij vergeet dan wel dat Obama er niets van gebakken heeft.

Angela Merkel reageerde nogal koeltjes en François Hollande deed er nog een schepje boven op. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij er na de verkiezingen volgend jaar nog is en voor Merkel is mogelijk ook het begin van het einde.

President Trump evenwel heeft een ambtstermijn van vier of misschien wel acht jaar voor de boeg en hopelijk wordt dat een succesverhaal op wereldniveau.

Foto © Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties