fbpx


Binnenland, Klimaat

Door weer en wind, en door kernenergie? Jong Groen versus Jong N-VA

Jongerenpartijen bepleiten hun energievisieVivaldi – met De Croo op kop – lijkt de energiekar te keren. Recent kondigde de Eerste Minister aan dat hij een principeakkoord met Engie sloot over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, al benadrukte de Franse energieleverancier dat het louter om een ‘niet-bindende intentieverklaring’ gaat. Het laatste woord over de energiekwestie is dus nog niet gezegd.  Doorbraak sprak de voorzitter van Jong N-VA over zijn visie op het energiebeleid en hij reageerde daarmee op…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Vivaldi – met De Croo op kop – lijkt de energiekar te keren. Recent kondigde de Eerste Minister aan dat hij een principeakkoord met Engie sloot over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3, al benadrukte de Franse energieleverancier dat het louter om een ‘niet-bindende intentieverklaring’ gaat. Het laatste woord over de energiekwestie is dus nog niet gezegd.  Doorbraak sprak de voorzitter van Jong N-VA over zijn visie op het energiebeleid en hij reageerde daarmee op een eerder gepubliceerde opinie van Jong Groen.

Jong Groen: ‘Negentien jaar stilstand’

Paola Travella, co-voorzitster en perswoordvoerster van Jong Groen, liet aan Doorbraak weten zich aan te sluiten bij een eerder gepubliceerde opinie van de partij over kernenergie. De groenen verwijten de tien vorige regeringen dat zij de kernuitstap niet hebben teruggedraaid, zo was er volgens hen maar liefst ‘negentien jaar lang stilstand’.

Daarnaast vinden de jongeren dat de beleidsmakers in het verleden veel te weinig geïnvesteerd hebben in het energiebeleid om nu een effectieve omschakeling naar groene energie mogelijk te maken. Naar eigen zeggen zoekt Jong Groen naar een manier om de energie betaalbaar te houden, maar wordt zij bij een echte transitie voortdurend gehinderd door kernenergie.

Volgens Jong Groen is kernenergie eerder het probleem dan de oplossing. ‘Ze hypothekeert onze toekomst, ook nu zullen we onze huid duur moeten verkopen aan Engie om de twee reactoren open te houden.’ Volgens de groenen verliezen we op die manier twee keer. Enerzijds wordt de regering door de Oekraïnecrisis en het gebrek aan zelfvoorziening gedwongen om de kerncentrales langer open te houden, wat een smak geld kan kosten, en anderzijds is er nog een risico dat de regering moet opdraaien voor de opkuis van nog meer kernafval.

Gigantisch risico

In maart benadrukte Jong Groen al dat de kerncentrales een gigantisch risico zijn. ‘90% van onze energie wordt ingevoerd. De intentie om ons onafhankelijker te maken is er en toch focussen we niet op zaken die in België te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld wind en zon, maar blijven we rekenen op geïmporteerd uranium, gas en geïmporteerde olie.’

De twee jongste kerncentrales blijven langer open en er komen twee nieuwe gascentrales bij. Al zal er volgens Jong Groen geen in Vilvoorde terug te vinden zijn, want daar ‘stak Vlaams minister Demir een stokje voor’. De partij benadrukt dat waar de gascentrales ook gebouwd worden, ze zullen staan op Belgisch grondgebied. ‘Of dat nu in Vlaanderen, Wallonië of zelfs Brussel is, de bevolking zal er sowieso de gevolgen van dragen.’

Jong Groen steunde het voormalige regeringsplan, waarin de gascentrales nodig waren om een kernuitstap te verwezenlijken. Al valt dat plan door de verlening van de kerncentrales voorlopig in het water. ‘Nu zitten we tweemaal met de gebakken peren, het enige wat we kunnen hopen is dat de regering haar belofte waarmaakt en dat deze gascentrales zo snel mogelijk weer uit onze energiemix kunnen worden geduwd.’

Jong N-VA: Kernuitstap is onrealistisch

De energievisie van Jong N-VA staat – licht uitgedrukt – haaks op die van Jong Groen. Zo liet voorzitter Jeroen Bergers, weten dat hij betreurt dat de federale regering maar twee kerncentrales langer open wil houden. ‘Het hadden er vijf moeten zijn.’

Volgens Bergers schuift Jong Groen de schuld van de niet-realisatie van de kernuitstap door naar elke regering waar de groenen zelf niet inzaten. ‘Gemakkelijk, de realiteit is echter dat een kernuitstap nooit realistisch was, in 2003 niet en nu ook niet’, aldus Bergers. Zelfs Tinne Van der Straeten slaagde er volgens hem niet in om een alternatief te voorzien.

Jong N-VA benadrukt dat de kernuitstap niet leidt tot een ideale staat, en haalt daarbij Duitsland als bewijs aan. De Duitsers realiseerden de kernuitstap immers wel, waardoor ze nu afhankelijk zijn van gas- en bruinkoolcentrales. Die zijn volgens de partij vervuilend en bovendien zouden ze zo het Russisch gas, dat Vladimir Poetin gebruikt voor zijn oorlog in Oekraïne, financieren. ‘Geef mij dan maar kerncentrales’, laat Bergers weten.

‘Dat er geen kernuitstap komt is een goede zaak’, vervolgt hij, ‘kernenergie is klimaatvriendelijk, betrouwbaar en goedkoop. Dat is de realiteit. Ik kan dus niet anders dan vaststellen dat de groenen linkse dogma’s belangrijker vinden dan het klimaat.’

Dictator

Volgens Jong N-VA zorgen kerncentrales voor een onafhankelijkheid van Poetin. ‘Het is dus jammer dat er beslist is om slechts twee kerncentrales langer open te houden. Alle kerncentrales die veilig kunnen openblijven moeten langer openblijven. Volgens experts zijn dat de vijf jongste centrales’, benadrukt Bergers.

De kersverse jongerenvoorzitter wil investeerders aantrekken voor nieuwe kerncentrales. Het is volgens hem – op dit moment – niet mogelijk om volledig over te schakelen op zon- en windenergie. ‘Dan gaat het licht uit. Het weer is daar veel te wispelturig voor. De ideale energiemix bestaat voor Jong N-VA dus uit 50 procent hernieuwbare – en 50 procent nucleaire energie. Zo nemen we onze verantwoordelijkheid voor het klimaat en zorgen we ervoor dat de energieprijzen in de toekomst niet de hoogte in vliegen, zoals we vandaag de dag merken.’

Belastingbetaler

Op één punt heeft Jong Groen wel gelijk, vertelt Bergers. De onderhandelingen met Engie om de twee jongste kernreactoren langer open te houden zullen de belastingbetaler waarschijnlijk te veel gaan kosten, maar dat hebben de groenen volgens hem aan zichzelf te danken. De beslissing om de kerncentrales te verlengen had in het regeerakkoord moeten staan.

‘Ondertussen zijn we bijna twee jaar en maar liefst acht (!) gemiste deadlines verder. Keer op keer stelde de federale regering en minister Van der Straeten de beslissing over onze kerncentrales uit. Daardoor zitten we nu in een onnodig zwakke onderhandelingspositie.’

Vilvoorde

Ook de uitspraken van Jong Groen over Vilvoorde liggen Bergers nauw aan het hart. ‘Als Vilvoordenaar kan ik het niet laten om in te gaan op hun uitspraak over de Vilvoordse gascentrale. Jong Groen stelt dat minister Demir daar een stokje voor stak. Daarmee verwijten ze de minister, net zoals de andere regeringspartijen, partijpolitieke spelletjes. Dat is volledig van de pot gerukt.

De Vivaldisten wilden in Vilvoorde een giga-gascentrale, goed voor een uitstoot van 2.400.000 ton CO2, 500.000 kilo stikstofoxide en meer dan 100.000 kilo ammoniak neerzetten, en dat vlak naast een woonwijk. Toen de eerste vergunningsvraag nog liep, vertelden alle Vivaldi-partijen dat het onmogelijk was om een vergunning in te dienen voor een performantere gascentrale.

Wat blijkt? Nadat minister Demir de vergunningsvraag weigerde, legde Engie een veel betere, tweede vergunningsvraag neer. Onze inwoners die met de luchthaven al heel wat uitstoot te verduren krijgen, zijn haar daar in ieder geval al dankbaar voor. Die tweede aanvraag loopt momenteel nog.’

Wannes Bok

Wannes is een zelfstandige en onafhankelijke journalist. Zijn interesses gaan uit naar de juridische wereld, de economie, tech en het internationale gebeuren. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak en vervolledigt in de tijd die rest zijn studie in de rechten.