JavaScript is required for this website to work.
Media

Doorbraak in Heers/Limburg

Uitnodiging aan alle mediakritische lezers

Brigitte Melon3/5/2019Leestijd 2 minuten

Morgen, 4 mei wordt qua weer niet veel soeps, ideaal dus voor een frivool-intellectuele binnenactiviteit…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Dit is een techniek waarop we nu al jaren zitten te wachten: een ‘headset’ die de motivatie meet tijdens of voorafgaand aan een bepaalde activiteit. 

Regelmatig nog merken we tijdens het geven van een lezing vanuit de ooghoeken dat iemand het zich té gemakkelijk maakt en dreigt in te dutten. Of erger nog: zijn/haar buur stoort om commentaar te leveren. Dan denken we: wat jammer dat een andere, meer gecultiveerd persoon dan geen toegang vond tot deze manifestatie en onverrichterzake moest afdruipen.
Of je hebt van die lastigaards die tijdens de vragenronde achteraf urenlang kunnen emmeren over hun eigen projectjes en de lezing in feite misbruiken om zichzelf te promoten: ook dat wordt niet gewaardeerd.

De juiste motivatie staat ook niet altijd op iemands gezicht te lezen. Wat gedaan? Bij Ikea vonden ze de oplossing. Daar bieden ze momenteel exclusieve handgeweven tapijten aan voor echte liefhebbers. Er mengden zich tussen de gegadigden echter slimmeriken die de tapijten alleen maar met winst willen doorverkopen. Om die te ontmaskeren, worden kandidaat-kopers onderworpen aan een neurologische test, een heuse hersenscan dus. Alleen wie positieve emoties vertoont, mag zich zo’n peperduur tapijt aanschaffen. In de Delhaize worden alleen uw waren gescand, bij Ikea ook uw brein, een enorme vooruitgang.

De toepassingen zijn schier eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een date met een vrouw die alleen maar op gratis etentjes uit is: gewoon even een scan en ’t is gepiept. Of anderzijds, een man die alleen maar van bil wil gaan, neen, die wil een dame van stand er ook wel uit halen.
Of beveiligingssystemen allerhande: gedaan met het doorlichten van bagage, het gedoe met ijzerwaren, het zich ontdoen van de broeksriem: even in de hersenen kijken van de passant en checken of er zich geen al te negatieve intenties onder de hersenpan bevinden.

Dit maar om te zeggen dat het systeem ook voor het eerst in Limburg zal uitgetest worden, en wel op de lezing van Johan Sanctorum ‘Na het journaal volgt het nieuws’, morgen zaterdag in Heers, midden het schone Haspengouw en gelegen op de legendarische Chaussée d’Amour die van Luik naar Sint-Truiden loopt.

Het is immers niet zomaar een lezing. Alle Doorbraaklezers worden vanaf 16u verwacht voor koffie, Limburgse vla, of een streekbier en andere regionale specialiteiten. Het wordt een verbroedering/verzustering van talrijke kritische stemmen in Vlaanderen, lieden die het gehad hebben met de VRT-Panologie en de ‘constructieve journalistiek’, de poco-omerta van De Standaard en De Morgen, en de rassenleer van Bert Bultinck. Tal van regionale politici worden verwacht, het is nu eenmaal verkiezingstijd.

Na de lezing om 18u is er volop tijd tot napraten en is het gesigneerd boek beschikbaar.

Praktisch:
Zaterdag 4 mei 2019

16-18u: Ontvangst met koffie, vla en streekbieren.
18u: Lezing ‘Na het Journaal volgt het nieuws’
Daarna vragen, discussie en gezellig samenzijn

Buurthuis Hall 40
Paardskerkhofsstraat 20
3870 Heers
Inkom: 10 €
Graag vooraf een seintje bij [email protected]
Tot dan!

 

Categorieën

Johan Sanctorum (°1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB. Achtereenvolgens docent filosofie, tijdschriftuitgever, theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist ontpopte hij zich tot een van de scherpste pennen in Vlaanderen en veel gevraagd lezinggever. Cultuur, politiek en media zijn de uitverkoren domeinen. Sanctorum schuwt de controverse niet. Humor, ironie en sarcasme zijn nooit ver weg.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.