JavaScript is required for this website to work.
Media

Doorbraak: mag het wat meer zijn?

Katleen Van den Heuvel18/4/2013Leestijd 2 minuten

‘Waar de andere kranten en media eindigen, daar beginnen wij’. Zo antwoordde Peter De Roover op de vraag van VRT-journaliste Lisbeth Imbo naar het doel van Doorbraak. Doorbraak vliegt nu op eigen vleugels en dat bleef niet onopgemerkt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Bart Brinckman van De Standaard was er als eerste bij. Hij maakte de vergelijking met Apache en De Wereld Morgen, twee nieuwswebsites. Voor de artikels van de eerste betaal je, bij DWM is alles gratis dankzij de steun van onder meer de christelijke en socialistische vakbonden. Hoewel Doorbraak het voortaan moet doen zonder steun van een middenveldorganisatie, en al helemaal zonder steun van een zuil-met-bank, sloeg Brinckman de nagel op de kop. Doorbraak magazine en Doorbraak.be willen met een uitgesproken Vlaamse bril naar de actualiteit kijken. En met commentaren, achtergronden en analyses nieuws verslaan én nieuws brengen.

In de studio van het Radio 1-programma Joos mocht onze chef-politiek Peter De Roover de degens kruisen met Knack-hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal (18 april). Maar er was geen woordenstrijd, geen tegensprekelijk debat. Oosterwaal heeft al heel wat journalistieke kilometers op de teller, bij Humo en De Standaard onder meer, en heette De Roover en Doorbraak hartelijk ‘welkom in de club’. Wel noemde hij ons ‘activist’, en dat is duidelijk iets anders dan de ‘journalist’ die hij zelf is. Vreemd dat neutraliteit en objectiviteit de standaarden zouden zijn van Vlaamse journalistiek. De verzuiling is nog maar net achter de rug maar neutraal kun je Vlaamse kranten, tijdschriften en andere nieuwsproducten bezwaarlijk noemen.

Toeval of niet, in dezelfde periode dat de ‘verzelfstandiging’ van Doorbraak werd bekend gemaakt en Doorbraak.be als nieuwssite met dagelijkse acutalisering en aanvulling werd opgestart, zong oud-hoofdredacteur van De Standaard Peter Vandermeersch nog de loftrompet van … de verzuilde pers. In het streng-protestantse Nederlandse Reformatorisch Dagblad (50 000 abonnees) riep hij de krant op: ‘blijf verder zo goed mogelijk jullie groep bedienen’ (RD, 15 april). En als zoiets van een marketeer komt, dan volg je dat toch?

Als u nu op de hoogte wil blijven van wat er dagelijks wordt aangevuld op Doorbraak.be, kunnen we u aanraden onze facebookpagina te volgen of onze Twitter-account (@red_doorbraak). U kunt zich op de webstek ook inschrijven om de wekelijkse nieuwsbrief Tussendoor te ontvangen.
Op de site leest u de vertrouwde pennen en u vindt er de vertrouwde rubrieken (mediakritiek, buitenland, francofonië …) uit uw magazine. Maar voortaan bieden we ook stukken van grondwetspecialist Hendrik Vuye, historische terublikken van o.a. Tom De Wilde, Daniël Walraeve of Karl Drabbe en op maandag een ‘Europees’ stuk van Sander Roelandt. We kijken dus ook verder dan onze Vlaamse neus lang is en zullen met iets meer dan gewone belangstelling over het noorden berichten. We beloven de volgende weken en maanden nog enkele inhoudelijke en journalistieke verrassingen. Want we willen ook ‘nieuws’ maken.

Maar betekenen al die internet-toeters en -bellen nu dat we het magazine – dat u in handen hebt – zouden verwaarlozen? Hoofdredacteur Pieter Bauwens: ‘Het magazine en de webstek kunnen elkaar perfect aanvullen. De uitgangspunten blijven hetzelfde, niet het verhaal van de dag, maar analyse, een breder perspectief. Dat is onze sterkte.
‘Doorbraak op papier valt elke maand in de bus, een goed doordacht blad waarin de redactie die thema’s samen neemt en analyseert die belangrijk zijn maar door andere media niet genoeg belicht zijn. Een mix van interviews en analyses, die de berichten op de webstek in een breder perspectief zetten.’

We mogen nu met trots Doorbraak een ‘cross-mediaal product’ noemen. Maar het blijft vooral uw magazine en uw nieuwsstek. Wij blijven u zo goed mogelijk bedienen!

Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.

Meer van Katleen Van den Heuvel

‘De Belg’ is géén botte afrekening met Christian Van Thillo en zijn mediarijk, zoals de eerdere (en toekomstige) boeken van Guido Van Liefferinghe. Maar blij zal hij er zeker niet mee zijn.

Commentaren en reacties