JavaScript is required for this website to work.

11 juliactie ‘Honderd keer Vlaanderen’

foto © Reporters

Honderd keer Vlaanderen

Binnen enkele dagen viert Vlaanderen zijn nationale feestdag. Er zullen dan weer tientallen speeches ronken van plannen voor Vlaanderen. Velen zullen terugblikken op en vooruitkijken naar de politieke actualiteit. Anderen zullen het hebben over de plaats van Vlaanderen in de wereld. Over Vlaamse welvaart, of over Vlaamse identiteit.

Vlaanderen is zo veel meer dan enkel wat ons elke dag als 6,5 miljoen Vlamingen bindt. Het is een gedeeld verleden en een gedeelde toekomst. Het is een land, een volk dat als een puzzel samenhangt van talloze verhalen. Honderd zulke verhalen — straffe verhalen — werden gebundeld in het rijk geïllustreerde boek Honderd keer Vlaanderen.

Bananencollectie

Waar de naam Vlaanderen vandaan komt, dat leest u in dit boek. Dat de huidige staatsgrens tussen Frans- en West-Vlaanderen het toneel was van levendige smokkel, dat leest u in dit boek. Dat Santa Claus Vlaamse wortels heeft, eveneens. Dat er nergens zoveel lintbebouwing is als in Vlaanderen, dat wist u al, maar hoe is dat ontstaan? Dat diamantslijpen een Vlaamse uitvinding is, net als cricket of golf. Dat de gin bij uw tonic eigenlijk Vlaamse jenever is, verneemt u hierin. En dat de Oostendse Compagnie even succesvol was als de Verenigde Oostindische Compagnie. Dat elk euromuntstuk de signatuur draagt van een Vlaamse ontwerper, wist u ongetwijfeld niet. En evenmin dat de grootste bananencollectie in Vlaanderen te vinden is.

Deze en meer dan 90 andere verhalen kunt u lezen in Honderd keer Vlaanderen. Dit boek bevat Straffe verhalen over het volk tussen Noordzee en Maas en werd samengesteld door Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman en Maarten Vanderbeke. Ze willen hiermee de veelkleurigheid van heden en verleden van Vlaanderen schetsen. Volgens Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck zit racisme in het DNA van de Vlaming. In hun zoektocht naar het DNA van de Vlamingen, hebben de drie auteurs er geen spoortje van teruggevonden. Ze vonden wel een identiteit terug om trots op te zijn.

Want daar gaat 11 juli toch ook om: om trots op de Vlaamse identiteit. En dat mag gerust met een kwinkslag en een knipoog beleden worden. Zoals in dit boek, dat u honderd redenen geeft om als Vlaming trots te zijn en om trots te zijn op Vlaanderen.

20€ inclusief verzendingskosten

Tot 11 juli kan u deze Doorbraak-uitgave aanschaffen voor 20 euro inclusief verzendkosten (in plaats van de gebruikelijke 24,95 euro). Bestel vandaag nog HIER uw exemplaar. De actie loopt tot en met 11 juli 2019. Bedrijven of verenigingen die een grotere afname willen als cadeauboek, kunnen contact opnemen met [email protected].