fbpx
Doorbraak Nieuws

Boek van de week: de democratie buitenspel

Wanneer we de coronacrisis even vergeten, is er één iets dat ons bezig houdt: hoe politieke partijen een democratisch verkozen parlement het zwijgen oplegt en de democratie buitenspel zet.
Op tsaristische wijze worden partij-oekazes uitgevaardigd en buigt het parlement ootmoedig het hoofd. Wie of wat vertegenwoordigt vandaag nog het volk?

België is al langer geen democratie maar een particratie. De instellingen vervullen de hen staatsrechtelijk toegewezen taken niet. Het parlement controleert de regering niet. De regeringen regeren niet maar kibbelen wel, onafhankelijke instellingen zitten volgestouwd met partijcreaturen. Een tiental personen nemen alle beslissingen, zonder dat ze ook maar aan iemand verantwoording afleggen.

En ook die particratie werkt niet meer. Het begrotingstekort is monumentaal, er worden al decennialang geen grote akkoorden meer gesloten en op uitdagingen als migratie krijgen we geen vat. De particratie is een inefficiënt systeem dat onze welvaart bedreigt.

In het recente boek van Vuye & Wouters Schone Schijn krijgt u duiding en antwoord op vele vragen:

Hoe beslist de partijtop?
Wie zijn die beslissers?
Is er overleg binnen de partijen?
Waarom stemmen we en wie verkiezen we?
Waarom zijn parlementsleden en ministers zo afhankelijk van de partij(voorzitter)?
Hoe versterken de media de particratie?
Wat is het lot van politieke rebellen?

Ze steunen daarbij vanzelfsprekend op hun persoonlijke ervaringen als voormalig Kamerlid, maar ook op een uitgebreid onderzoek.

Kortom, een alsmaar actueler boek dat wij u deze week en enkel deze week aanbieden aan een extra voordeelprijs; €19,50  (i.p.v. €22,95) – slechts geldig tot 5/4/20

Bestellen kan hier of uiteraard in onze webwinkel waar u allicht nog koopjes naar uw gading vindt.
(Onze Blijf in uw kot-actie bijvoorbeeld verleent u 10% op al onze uitgaven tot en met 5 april 2020.)

Dit ‘particratieboek’ is een ontnuchterende reis door de instellingen van een land waar zoveel slechts … schone schijn is. Een noodzakelijk boek in tijden van volmachten en ‘superkernen’.