fbpx
Doorbraak Nieuws
mediakritiek

Nieuw boek en lezingenreeks van Johan Sanctorum: ‘Na het journaal volgt het nieuws’

Een kritische kijk op het Vlaamse medialandschap: wat loopt er goed, wat gaat er fout?

In 2009 publiceerde Johan Sanctorum samen met Frank Thevissen de essaybundel Media en journalistiek in Vlaanderen. Het boek veroorzaakte nogal wat deining:  Vlaanderen had duidelijk behoefte aan een kritische kijk op het medialandschap.

Negen jaar later is het tijd voor een update, en publiceert Doorbraak een nieuw mediakritisch essay van Sanctorum: Na het journaal volgt het nieuws. Het ganse jaar 2019 doorkruist de auteur Vlaanderen met dit boek via een geanimeerde lezingtoernee. Wie Sanctorums mei ’68-lezing heeft meegemaakt, of zijn boek De langste mars las, weet dat men zich mag verwachten aan vuurwerk.

Hoe verzamelen of ‘maken’ kranten het nieuws? Hoe gaat de openbare omroep, die van ons allemaal is, om met objectiviteit? Hoe hebben de commercialisering en de marketinglogica, na de ontzuiling, tot vervlakking geleid? Is er nog een verschil tussen De Standaard en De Morgen of wordt het steeds meer eenheidsworst? Wat met de satirische pers, de betekenis van humor in de samenleving na 9/11? Op welke manier sluipt de politiek correcte zelfcensuur in de redacties van kranten, weekbladen,  tv-zenders? Bestaat er nog echt zoiets als vrijemeningsuiting, of is die alleen voorbehouden aan het kransje van zogenaamde ‘opiniemakers’?

‘Mediakritiek zou an sich eigenlijk overbodig moeten zijn, want de media zijn de zelfverklaarde waakhonden van de democratie. In werkelijkheid moeten we ze zelf heel de tijd in ‘t oog houden, die journalisten, en hebben wij er een volle dagtaak aan. De waarheid is wat de lichtgelovige lezer/luisteraar/kijker voor waarheid wil kopen, zo lijkt het devies wel.’

Na het journaal volgt het nieuws is geen klaagzang, maar een uitnodiging tot kritisch lezen en kijken. Bij een goede dosis mediakritiek is iedereen gebaat, ook de pers zelf. In deze lezing, waar ook plaats moet zijn voor humor en relativering, worden we allemaal een beetje journalist, en daar kan de democratie alleen maar bij winnen.

Kringen, verenigingen, organisatoren, cultuurcentra: voor info en boeking, neem contact op met

 [email protected]