fbpx
Doorbraak Nieuws

Boek van de week: De Wetstraatjungle

De Wetstraat. Het ‘Wetstratees’. Wetstraatjournalisten… Ze staan symbool voor de politiek in België. Die politiek heeft haar idioom. Wij –gewone burgers — begrijpen niet altijd wat er gezegd, of bedoeld wordt.

Hugo De Ridder – journalist bij De Standaard — probeerde daar in zijn journalistiek werk klaarheid in te scheppen. Zo schreef hij o.a De keien van de Wetstraat en Sire, geef me 100 dagen. Daarmee maakte hij naam als de eerste onderzoeksjournalistiek in de Belgische politiek.
De Ridder was meer dan een copy & paste-journalist. Hij ging zelf op onderzoek uit: zijn  ‘onthullingsjournalistiek’ leidde tot het onder meer blootleggen van het RTT-schandaal. De aanbesteding van gebouwen bij de toenmalige Regie voor Telegraaf en Telefoon bleek niet zo correct te verlopen. En dat is een understatement. Er was sprake van corruptie. Dat leidde uiteindelijk tot het ontslag van staatssecretaris Abel Dubois.

Dankzij De Ridder werd het lieflijke, Ardeens dorpje Poupehan een symbool voor de particratie en de bijbehorende achterkamertjespolitiek in België. Een geheim conclaaf vond er plaats tussen partijvoorzitters, vakbondslui en bankiers dat zou beslissen over de devaluatie van de Belgische frank. Het parlement werd ook toen al buitenspel gezet…

Zijn bijdrage aan de ontwikkeling en zijn aandeel in de stevige reputatie die ‘zijn’ krant De Standaard toen opbouwde, wordt echter weleens onderbelicht. Net als zijn kritiek op de krant die steeds meer een product van marketeers en andere reclamejongens werd.

Zijn oud-collega en vriend wijlen Gaston Durnez vult dat hiaat nu op. Hugo in de jungle werd een laatste herinnering, een éclat de biographie als het ware aan een ‘kei van de Wetstraat’. Het werd ook het laatste boek van Gaston, die helaas kort voor de boekvoorstelling overleed.

Doorbraak stelt dit boek nu voor als Boek van de Week: tot zondag 12 april kan u dit aanschaffen tegen de extra voordeelprijs van €12,50: een paaseitje voor u!

U kan het boek hier bestellen of neem een kijkje in onze vernieuwde en uitgebreide webwinkel waar u nu de meest recente boeken van de afgelopen maanden vindt.

Onze Blijf in uw kot-actie bijvoorbeeld verleent u bovendien 10% korting op al onze Doorbraak-uitgaven tot en met 19 april 2020.
Alvast veel leesplezier!