JavaScript is required for this website to work.

Boek van de Week: Het DNA van Vlaanderen – voordelig in onze Doorbraak online boekhandel

foto © Dimitri Houtteman via Pixabay

Wat wil de Vlaming écht? Hoe wil de Vlaming dat onze samenleving er idealiter uitziet? Wat verwacht de Vlaming van onze politici en politieke partijen? Waar ligt de Vlaming wakker van? Welke instellingen vertrouwt hij? Wat zijn de prioriteiten waarop de politici zich moeten concentreren?’

Gewapend met een heel arsenaal vragen en stellingen, trok marketingdeskundige Jan Callebaut — in opdracht van de VRT — de voorbije tien jaar Vlaanderen rond. De bevraagde Vlamingen moesten ook telkens een lijst van ‘waarden, ‘overtuigingen’ en ‘persoonlijkheidskenmerken’ rangschikken. Het resultaat van die bevragingen leest als een caleidoscoop van wensen en verwachtingen. Leg daar een analyse naast van de evolutie van de politiek in ons land, en je kunt perfect begrijpen waarom partijen kiezers bij bosjes verloren of wonnen. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder beschrijft in dit boeket afgelopen decennium in de Wetstraat.

Het DNA van Vlaanderen, zo heet niet enkel het onderzoek van Callebaut, het is ook de titel van een boek dat deze week verscheen. De confrontatie van wat Vlamingen willen — het onderzoek van Callebaut en co — en de evolutie van de politiek — de analyse van Ivan De Vadder — leert ons begrijpen waarom de traditionele ‘middenpartijen’ het vandaag moeilijk hebben. Ze toont ook aan dat Groen én N-VA  — tezamen! — toekomstkansen hebben. Al stelt De Vadder vast, dat bij N-VA de motor sputtert sinds Marrakesh en door de coronacrisis.

Prof. Carl Devos noemt dit boek ‘duizend keer relevanter dan de wisselende pikorde in peilingen.’ VUB-rector Caroline Pauwels noemt de analyse ‘verhelderend en ontluisterend’. In de Boekencast van deze week sprak David Geens met beide auteurs.

Doorbraak roept Het DNA van Vlaanderen uit tot ‘Boek van de week’. U kan het bestellen in onze online boekhandel voor €24,99. Deze week zonder verzendkosten. Leverbaar vanaf 26/05/20

 

Bestel hier met gratis verzending