fbpx
Doorbraak Nieuws

Dienstmededeling: Uitnodiging boekvoorstelling woe 29/09: Joris Van Severen

Er bleek voor sommigen bij de laatste uitnodiging een probleem met de inschrijving.
Daarom hier opnieuw.

Mocht u overigens problemen ondervinden kan u ook inschrijven via email:
[email protected] met vermelding van het aantal personen en inschrijving JVS -Gent

 

UITNODIGING voor de boekvoorstelling van ‘Joris van Severen – op leven en dood, letterlijk!
Op woensdag 29 september stelt Doorbraak deze biografie officieel voor.
Hoofdredacteur Pieter Bauwens is gastheer, Jean-Pierre Rondas gaat in gesprek met de auteur Luc Pauwels.
Plaats van het gebeuren: Theater Tinnenpot in Gent (Tinnenpotstraat 21), woensdag 29 september 2021 – 20u
U bent allen welkom: graag inschrijven via de link onderaan.

 

Joris van Severen (1894-1940) is een politicus die blijft fascineren. Het boek Joris Van Severen – Op leven en dood, letterlijk van historicus Luc Pauwels is nu de ultieme biografie van een politicus die voor velen tot de verbeelding blijft spreken.

De dood in gejaagd
Aan het IJzerfront leert notariszoon Van Severen de sociale werkelijkheid kennen in al zijn rauwheid. Boerenzonen en arbeiderskinderen worden door de in meerderheid Franstalige officieren de dood ingejaagd. Hij sluit zich aan bij de geheime frontbeweging, wordt een overtuigd antimilitarist en juicht de bolsjewistische revolutie in Rusland toe.

Na de oorlog wordt hij volksvertegenwoordiger, maar de praktijk van het parlementaire stelsel ontgoochelt hem. In die mate dat hij in het najaar van 1931 een eigen elitebeweging opricht die het volk moet voorgaan en uitdrukkelijk ten dienste van de gemeenschap wil staan: het Verbond van Dietse Nationaal Solidaristen (Verdinaso).

De hereniging
Het Verdinaso streefde naar de hereniging van alle Nederlandstaligen in een staatsverband. Daarnaast ijverde het voor een nieuwe sociale orde, het solidarisme, afgeleid van de christelijke sociale leer uit de encyclieken Rerum Novarum en Quadragesimo Anno. De partijpolitiek verafschuwt hem, maar binnenskamers spreekt men vaak met respect over hem.
Van Severen zit op één lijn met koning Leopold III en wil ons land buiten een volgende wereldoorlog houden. Op 10 mei 1940 – de inval van de Duitsers – wordt hij aangehouden door de Staatsveiligheid. Die draagt hem wederrechtelijk over aan de Franse militaire overheid. Op 20 mei wordt Joris van Severen vermoord.

Een tragisch leven in een nieuw licht. Auteur en historicus Luc Pauwels brengt de huidige stand van het onderzoek samen in een nieuwe synthese die leest als een roman.

Op woensdag 29 september stelt Doorbraak deze biografie officieel voor. Hoofdredacteur Pieter Bauwens is gastheer, Jean-Pierre Rondas gaat in gesprek met de auteur Luc Pauwels.
Plaats van het gebeuren: Theater Tinnenpot in Gent (Tinnenpotstraat 21)
woensdag 29 september 2021 – 20u

U bent allen welkom: graag inschrijven via onderstaande link.

Kan u er niet bij zijn?  U geniet in onze online boekhandel dan toch van een tijdelijke voordeelprijs!

Bestel hier uw exemplaar.

Boekvoorstelling: Joris Van Severen, op leven en dood, letterlijk!

*
(inclusief uzelf)
Vul op deze pagina uw inschrijvingsinformatie in. Als u extra personen in wilt schrijven, kunt u nadat u deze pagina heeft ingevuld en op "Uw registratie controleren" heeft geklikt hun inschrijvingsinformatie invoeren.
Uw registratie

<a class=”