JavaScript is required for this website to work.

Boekvoorstelling ‘Nagelaten geschriften’ van Etienne Vermeersch

foto © Reporters

 In januari 2019 overleed Etienne Vermeersch, Vlaanderens bekendste professor filosofie en meest invloedrijke intellectueel van de voorbije decennia. Vermeersch had een gefundeerde mening over een grote diversiteit aan onderwerpen, van religie tot wetenschap, van politiek tot kunst. Bovendien had hij het vermogen om zijn opinies in heldere taal te formuleren, zowel in de media als in zijn boeken en artikelen. Tijdens zijn leven publiceerde hij meerdere boeken, vele artikelen en opiniestukken, en gaf hij talloze interviews. Tot zijn bekendste werken behoren De ogen van de Panda (eerste uitgave 1988), De Rivier van Herakleitos (met Johan Braeckman, 2008), het interviewboek In gesprek met dat hij met Dirk Verhofstadt uitbracht (2011) en Over God (2016).

Onder de titel Nagelaten Geschriften verschijnt bij uitgeverij Houtekiet  een selectie van zijn artikelen en opiniestukken die hij in de loop van meer dan vijftig jaar geschreven heeft. Het boek biedt een overzicht van de onderwerpen die Etienne Vermeersch zijn hele leven passioneerden, zoals identiteit, geloof, euthanasie, overbevolking, milieu en vele andere kwesties. Sommige teksten verschijnen voor het eerst in het Nederlands. Het boek geeft de tijdgeest weer van de voorbije decennia en maakt duidelijk hoezeer Etienne Vermeersch zijn stempel drukte op de mentaliteitswijzigingen die tijdens zijn leven plaatsvonden, niet het minst in het eertijds katholieke Vlaanderen.

Etienne VermeerschUitgeverij Houtekiet

Het boek is samengesteld door Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt. Zij waren medewerkers, collega’s en bovenal intieme vrienden van Etienne Vermeersch. Met dit boek brengen ze een eerbetoon aan de intellectuele erfenis van een van Vlaanderens belangrijkste filosofen.

Doorbraak werkt graag mee aan de organisatie van een grote boekvoorstelling.

Wat?

Boekvoorstelling met toespraken van prof. Gita Deneckere (decaan van de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte), prof. Mieke Van Herreweghe (vicerector Universiteit Gent) en Els Wouters (uitgever Houtekiet).

Daarna gaat filosofe Tinneke Beeckman in gesprek met Dirk Verhofstadt en Johan Braeckman over Etienne Vermeersch en het boek.

De toegang is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt.  Daarom is inschrijven verplicht.

Wanneer?

Maandag 7 oktober om 20.00 uur.

Het einde is voorzien rond 21.30 uur. 

Waar?

UFO, auditorium Leon De Meyer, Sint-Pietersnieuwstraat 33, Gent (OPGELET: GEWIJZIGDE LOCATIE!)

Parkeren doet u best onder het nabije Sint-Pietersplein of onder Gent Zuid.

Wie?

De organisatie is een samenwerking van Uitgeverij Houtekiet, Universiteit Gent, Liberales, De Corridor vzw, Doorbraak.be, Humanistisch Verbond, SKEPP, het Fonds Lucien De Coninck, De Maakbare Mens, deMens.nu, het Vermeylenfonds, het Geuzenhuis, Liberaal Archief/Liberas, AMSAB-ISG, Willemsfonds en boekhandel Walry 

[civicrm component=”event” id=”80″ action=”register” mode=”live” hijack=”0″]