JavaScript is required for this website to work.
post

Duits Rekenhof schafft das nicht

Cursus kost overheid 23.000 euro per persoon

Chris Ceustermans18/9/2019Leestijd 2 minuten
Von Leyen draagt de macht over aan opvolgster

Von Leyen draagt de macht over aan opvolgster

foto © Reporters

Het Duitse Rekenhof maakte brandhout van de opleidingen die Ursula von der Leyen voorzag voor Syrische vluchtelingen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In Duitsland bekritiseerde het Rekenhof de voormalige defensieminister Ursula von der Leyen (CDU) voor het organiseren van opleidingen voor Syrische vluchtelingen die 23.000 euro per persoon kosten. Dit toont aan tot welke pijnlijke geldverspilling een Wir schaffen das-politiek kan leiden.

Paniekvoetbal in de Duitse Regering

Na de de facto ‘open grenzen’-politiek van kanselier Angela Merkel in 2015 en de onrust die dat in Duitsland zaaide, zocht de Duitse Regering naar goede praktijken die aantoonden dat de samenleving die toestroom van nieuwkomers kon verteren. Von der Leyen wilde haar aangeschoten bazin ondersteunen en lanceerde in 2016 een mediatiek opleidingsprogramma voor Syriërs met het Duitse leger. Vluchtelingen konden er onder leiding van militairen opleidingen volgen in technische domeinen zoals watertechniek of gezondheidsbeheer. Men mikte daarbij op vaardigheden die de cursisten in hun eigen land zouden kunnen gebruiken indien ze zouden terugkeren. Dat programma zorgde voor krachtige beelden in de media waarbij mannen in uniform zich ontfermden over gesluierde vluchtelingen.

Springstofspeurhonden

Al eind 2016 bleek uit interne rapporten van de Bundeswehr, aldus het blad Der Spiegel  van 14/9, dat de kosten-opbrengstenverhouding van dat programma zo slecht was dat het volgens die audit beter zou worden opgedoekt. De hoge uitgaven hadden onder meer te maken met de 900.000 euro kosten voor vertalers – de vluchtelingen begrepen veel minder Duits dan men had verhoopt. Er werd voor meer dan 500.000 euro technisch materiaal aangekocht dat men uiteindelijk omwille van ‘veiligheidsreden’ niet zou gebruiken. Omwille van diezelfde veiligheid moesten ook dure springstofspeurhonden worden ingezet om op sommige locaties de deelnemers te controleren en daarnaast waren er de uurlonen van de militairen.

Von der Leyen had geen oren naar die kritische rapporten. Haar ‘kindje’ moest gespaard blijven. In 2017 liepen de kosten verder uit de hand. Het Duitse federale Rekenhof becijferde onlangs dat er gemiddeld zo’n 23.000 euro per vluchteling werd uitgegeven. (In de klassieke Duitse beroepsopleidingen is dat ongeveer 1.800 euro per deelnemer.) Van de 217 deelnemers uit 2016-2017 vonden er maar twee een vaste job. Over een mogelijke terugkeer van de Syriërs naar hun land is er in de huidige situatie nog geen sprake.

Peperdure maakbaarheidswaan

Het opleidingsprogramma is nu stopgezet. Dat vluchtelingen een praktische opleiding willen volgen, kan alleen maar toegejuicht worden. Deze opleiding bleek echter symbolisch voor waartoe een door ‘maakbaarheidswaan’ geleide politiek kan leiden. En dat in een periode dat Duitsland economisch in een lange recessie dreigt terecht te komen omdat de Duitse politieke en economische leiders niet in staat bleken om hun land op de toekomst voor te bereiden.

Ook het Duitse leger bevindt zich in een staat van verval. Dit jaar bleek er geen enkele duikboot operationeel en de renovatie van het bekende schoolschip ‘Gorch Fock’ sleept al jaren aan. In de plaats van structurele ingrepen, concentreren politici als von der Leyen zich op dure symbolische projecten en op het goedkeuren van peperdure contracten met bevriende consultants. De vrouw die in de ogen van vele Duitse burgers en de media een puinhoop heeft achtergelaten, is nu voorzitter van de Europese Commissie. Daar kan ze nu aan de slag met ervaren ‘ritselaars’ als Didier Reynders. Zou enige minachting voor de eigen bevolking en voor de regels van goed bestuur en transparantie een voorwaarde zijn om lid te worden van de Europese Commissie?

Chris Ceustermans is een veertiger die ooit van zijn pen leefde als journalist bij onder meer De Morgen. Na andere wegen te hebben verkend, keerde hij terug naar zijn oude liefde: de literatuur. Op Doorbraak pleegt hij af en toe een stuk over dingen die in de eenzijdige media te weinig aan bod komen. 'Ni dieu, ni roi, ni maître', blijft zijn motto, al lijkt dit voor de meeste zelfverklaarde 'links weldenkenden' al lang vergeten.

Meer van Chris Ceustermans
Commentaren en reacties