JavaScript is required for this website to work.
post

Duitse journalist Billy Six na 119 Venezolaanse dagen gevangenschap vrijgelaten

Dankzij Rusland en de AfD

Karl Drabbe17/3/2019Leestijd 3 minuten
Billy Six is na 119 eenzame gevangenschap in Venezuela op vrije voeten.

Billy Six is na 119 eenzame gevangenschap in Venezuela op vrije voeten.

foto ©

De Duitse oorlogsjournalist Billy Six is na 119 eenzame opsluiting in een Venezolaanse Stasigevangenis vrijgelaten, met dank aan de rechts-populistische AfD en Rusland.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Na 119 dagen in eenzame afzondering opgesloten te zijn in de beruchte Helicoidegevangenis in Venezuela, is de Duitse journalist Billy Six op vrije voeten. Niet het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, of Duitse pers hebben hiertoe kunnen bemiddelen. Wel de Russische buitenlandminister Sergej Lawrow, nadat de uiterst rechtse partij AfD met hem contact had opgenomen.

Six is nu op vrije voeten en onderweg — via Frankrijk — naar thuisbasis Berlijn. Hij moet zich wel elke vijftien dagen melden bij de Venezolaanse autoriteiten.

#DenunciaEP | Excarcelado el periodista alemán Billy Six, después de 4 meses injustamente detenido.
Imponen cautelares de presentacion cada 15 días y prohibición de declarar en medios sobre su caso.
Exigimos libertad plena, #InformarNoEsDelito #15Mar

— Espacio Público (@espaciopublico) March 16, 2019

[Periodista alemán preso por 4 meses en el Sebin] A Billy Six lo dejan salir en libertad de Venezuela a pesar de medidas cautelares dictadas por tribunal” https://t.co/zfhjLHRrNf pic.twitter.com/dEEFiFSx9w

— Reporte Confidencial (@RConfidencial) March 17, 2019

Rebellie

Op 17 november 2019 werd Billy Six in Punto Fijo gearresteerd door de Venezolaanse geheime dienst Sebin. Sindsdien zat hij in eenzame afzondering in de ‘Stasi’-gevangenis El Helicoide. Daar heeft de geheime dienst ook haar hoofdkwartier. Hij werd beschuldigd van spionage, rebellie/landverraad en binnendringen in veiligheidszones. Dat laatste slaat op het feit dat hij afgelopen zomer van dichtbij foto’s heeft genomen van een militaire parade, en zelfs foto’s zou genomen hebben van dictator Maduro.

Daartoe werd hij enkele weken terug voor een militaire rechtbank geleid, op meer dan 500 kilometer van Caracas. Die verklaarde zich onbevoegd, waarop Six terug naar de El Helicoidegevangenis werd gestuurd. Daar wachtte hij een burgerlijk proces af. Omdat hij geen advocaat kreeg was Six ondertussen gestart met een hongerstaking.

Weinig steun

De ouders van de 32-jarige Six hebben hemel en aarde moeten bewegen eer het Auswartiges Amt, het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, haar tanden zou zetten in deze zaak. Billy had twee keer een bezoek gekregen vanuit de Duitse ambassade in Caracas. En vorige week kregen de ouders de mededeling dat als hun zoon zou vrijkomen, de familie voor de terugvlucht zou moeten betalen. Ook voor het fruit, dat de diplomaten bij hun eerste bezoek meebrachten, zou de familie de rekening moeten betalen (JF, 8 maart).

De familie Six protesteerde al een tijdje met zelfgemaakte borden en affiches voor het Buitenlandministerie, omdat er geen schot in de zaak zat. Zelfs een ontvangstbevestiging kregen ze niet op hun vraag ontvangen te mogen worden door het ministerie. Dat heeft immers nooit officieel protest aangetekend tegen de regering in Venezuela voor haar optreden tegen een Duits staatsburger.

In het algemeen kreeg Six weinig steun in Duitsland. De journalistenvereniging Deutscher Journalisten-Verband (DJV) weigerde druk uit te oefenen. De internationale vereniging ‘Reporter ohne Grenzen’ en Espacio Público hadden zich wel voor hem ingezet. Zij eisten de onmiddellijke vrijlating van Billy Six en verleenden hem juridisch advies.

Duitse Rudi Vranckx

Six had als oorlogsjournalist al van aan het front bericht in Syrië, waar hij in 2013 gevangen werd genomen door salafisten. Eerder had hij ook al aan verslaggeving gedaan in Libië, Rwanda, Oekraïne en Angola. Der Spiegel noemde hem ‘een jonge avonturier’. Toch reageerden de Duitse journalistiek en politiek krampachtig op Six’ arrestatie. Nochtans, toen de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel in een Turkse gevangenis terechtkwam, werden er wel diplomatieke stappen gezet, en grote benefietacties opgezet om de man vrij te krijgen. Diezelfde Yücel vond echter wél dat Billy Six diende vrijgelaten te worden, en dat daar wel iets voor mocht gebeuren.

Wat was dan het probleem voor de ‘reguliere pers? Een reden waarom Six op weinig steun kon rekenen was zijn accreditatie. Hij was op stap in Colombia en Venezuela voor het rechtse magazine Deutschland Magazin. Hij schreef ook voor het conservatieve weekblad Junge Freiheit, dat al langer op ramkoers zit met de traditionele media. JF startte daarom al maanden geleden de online actie #FreeBilly. Met het verzamelen van handtekeningen wou de weekkrant druk kunnen zetten op de Duitse politiek. En meteen de zeden in de Duitse perswereld aan de kaak stellen.

Six

Redding door AfD

Pas vorige week werd de zaak-Six ook politiek de bel aangebonden. In het regionale parlement van Brandenburg diende de rechts-populistische AfD een motie in, die uiteindelijk door alle fracties werd gesteund. Duitsland zou inspanningen moeten leveren om Billy Six vrij te krijgen. Voor een pleidooi voor universele persvrijheid kon natuurlijk geen enkele partij zich onthouden.

De goede contacten tussen de AfD en Rusland kwamen deze keer goed van pas. Op donderdag werd tijdens een overleg in Wenen tussen Rusland en Venezuela de vrijlating afgedwongen. Volgens Berliner Zeitungstaat er niets tegenover.

De AfD heeft meteen — een paar maand voor de Europese verkiezingen — een pluim om op haar hoed te steken. Poetin zet de EU nog maar eens een neus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Duitse diplomatie komen maar bekaaid uit deze zaak. De online actie #FreeBilly kan nu alvast stopgezet worden.

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties