Het tijdstip was toeval, maar had eigenlijk niet beter gekozen kunnen worden. Precies op de dag dat de Cypriotische banken hun deuren terug openden en men chaos en zelfs geweld vreesde, vond in de luxueuze en goed beschermde omgeving van De Warande een symposium plaats met de wat donkere titel Europa in crisis. Het publiek bestond uit diplomaten, politici van de V-partijen, economen, bankiers en Vlaamsgezinde ondernemers. De hoofdspreker op het symposium was de Duitse professor Hans-Werner Sinn.
De zachtaardige en vriendelijke professor wordt in zijn eigen land door velen gevreesd en door iedereen gerespecteerd. Als directeur van het gerenommeerde IFO, het Instituut voor Economie in München, is hij een vertrouwd gezicht in de serieuze praatprogramma’s, in de economiekaternen van kranten en in de boekhandel. Zijn laatste boeken Kasino Kapitalismus en Die Target Falle zijn bestsellers, ook in de Engelse vertaling.
Hans-Werner Sinn windt er geen doekjes om: de eurozone moet tijdelijk inkrimpen om enkele Zuiderse staten de mogelijkheid te geven om serieus te saneren en terug competitief te worden. Doorbraak mocht op uitnodiging van het ondernemersnetwerk Pro Flandria met de drukbezette econoom van gedachten wisselen. We spraken over de toekomst van de eurozone en over de Europese droom van Sinn zelf, maar ook over de wenselijkheid van de kernuitstap.
Precies omdat Europa zo’n belangrijke zaak is, gaat de bedaarde professor genadeloos te keer tegen de ‘zachte heelmeesters’. ‘Anderen geven de patiënt voortdurend pijnstillers, ik bied het medicijn aan’, stelt Sinn strijdlustig. Wat dat medicijn dan precies inhoudt, leest u in het volgend nummer van de ‘papieren Doorbraak’.
Abonneren kan via de lentepromotie (klik hier).