JavaScript is required for this website to work.
post

Een beslissing van stand?

Even snel

Doorbraak redactie2/10/2013Leestijd 2 minuten

Het college van burgemeester en schepenen van Huldenberg wil geen politiek op de feestmarkt. De vraag rijst of de gemeentebestierders rechtlijnig durven zijn.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Een standje van de Vlaamse Volksbeweging op 5 en 6 oktober tijdens de Huldenbergse Feesten? Ergens naast of tussen het stalletje van de vaste waarden zoals het Davidsfonds en de Christelijke Mutualiteit? U kan zich het tafereel wellicht  moeiteloos voorstellen. Maar dat feest gaat niet door voor de plaatselijke VVB-afdeling.

Plaatsgebrek? Een laattijdige aanvraag? Een licht ontvlambare stand? Je kan wel wat aannemelijke redenen bedenken waarom een lokaal bestuur zo’n stalletje zou weren tijdens een festiviteitenweekend.

Het  College van burgemeester en schepenen van Huldenberg dat zich over de aanvraag boog, kwam dit keer echter met een wel erg originele motivering op de proppen. 

Niettegenstaande het college de VVB-afdeling van Huldenberg onlangs erkende als plaatselijke socio-culturele vereniging, weigert het tijdens het feestweekend ‘politieke getinte verenigingen’ en meer specifiek de VVB van Huldenberg, ‘gelet op het feit dat de Vlaamse Volksbeweging ijvert voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen’.

De VVB-afdeling Huldenberg oordeelde dat het plaatselijk bestuur voor haar afwijzing wel een standje verdient en vocht  de beslissing meteen aan bij de provinciegouverneur. 

Blijft daarbij deze vraag door ons hoofd spoken. Als pleiten voor Vlaamse onafhankelijkheid een vereniging ‘politiek getint’ maakt, geldt dan hetzelfde voor verenigingen die pleiten tegen Vlaamse onafhankelijkheid? En dienen hun stalletjes ook niet met bekwame spoed verboden te worden? Politiek is politiek, niet?

 

Reactie Jos Vander Velpen, Voorzitter Liga voor Mensenrechten:

De beslissing die een stand weigert omdat het om een politieke vereniging gaat is inderdaad een schending van de vrije meningsuiting en is eventueel een vorm van verboden directe discriminatie in de zin van de anti-discriminatiewetgeving.
De beslissing is zo idioot als het befaamde verbod op bepaalde T-shirts tijdens Tommorowland.
Wij hebben daar toen een standpunt over geschreven, dat ook hier kan worden toegepast. Allicht doet de vereniging er goed aan de gouverneur aan te schrijven.

Liga voor Mensenrechten

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties