fbpx


Politiek
regering

Een confederale staat met federale fantasieën

België BananenrepubliekFluppe I verlengt de opdracht van Vande Lanotte en Reynders, hun titel luidt officieel: koninklijke tijdwinners. Tijd winnen voor politieke alfabavianen waarvoor multitasken een utopie is. Wat denken we eigenlijk wel! Dat onze politici voor een schamel jaarloon van 200.000 euro tezelfdertijd én een regionale én een federale regering kunnen vormen ?

Ooit schreef ik dat V-E-R-G-E-T-E-N de pincode is van een nieuwe federale regering. Er moet tijd passeren om de harde schijven van de kiezers schoon te vegen van verkiezingsbeloften en electorale vetes. 2640 uren na de zetelverdeling moeten er nog twee grote hordes genomen worden. Elio De Roeper wil meer Vlaams geld en geen staatshervorming, laat staan confederalisme, en Praetor De Wever wil geen extra camion geld naar Wallonië en eist stappen in de staatshervorming. Beiden weten dat ze elke toegeving daarop cash betalen in 2024. In dit herhaald gevangenendilemma is ook een halfbakken consensus geen zero-sum game, want ook dan verdampen PS-kiezers naar links en N-VA-kiezers naar rechts.

De groen-rode fata morgana

In Wallonië zijn de groen-rode regeringen met blauw pigment gevormd. De Waalse smurfen van deserteurs Michel en Reynders verkochten hun ziel voor persoonlijke verrijking van enkelingen. Zelfs met de krachtigste microscoop ter wereld kon ik in het Waals regeerakkoord geen liberaal beleid ontdekken. Tenzij misschien de belofte om de belastingen niet te verhogen. Maar hoe zit het met de belastingdruk, zal die stijgen? Garnaalvisser Loones ontdekte de zoekopdracht in Acrobat Reader en stelde tot zijn ontstentenis vast dat er in het Waalse regeringsakkoord maar 5 keer het woord identiteit voorkwam. Alsof identiteit een maatschappelijke, sociale en economische meerwaarde betekent voor de mensen.

Gelukkig krijgen de Walen wel duizenden extra hectaren natuurreservaat en vierduizend kilometer extra hagen langs de weg. Ook de geest van Steve Stunt waart door de Waalse gangen. Voorts mogen jongeren en senioren met de bus reizen op kosten van de werkende Walen  ̶  is dat geen contradictio in terminus? De Waalse politici rekenen op een hoge migratie vanuit Vlaanderen, Polen en China want ze willen een hogere werkgelegenheidsgraad en dat lukt niet met hangmatwalen. Al dat leuks kost de Walen niets, want de belastingen worden niet verhoogd. Elio liet weten dat hij tijdens de federale onderhandelingen er wel voor zal zorgen dat die domme Vlaamse melkkoeien de groen-rode mirage zullen financieren. Yeah right, keep on dreaming Elio.

Salariszeilboten door scheetbelasting

Hoera! Er zijn drie kandidaten voor het voorzitterschap van de klimaatbobo’s. De kandidatuur van de West-Vlaamse bloemkoolprofeten kwam te laat omdat de postduif in de verkeerde til was terecht gekomen. De verantwoordelijke melker zat nog op zijn zeilbootje tussen Antwerpen en Brussel. Hij was nochtans zaterdagmiddag om twee uur vertrokken om maandagochtend op tijd in zijn boomhutkantoortje aan te komen. Maar door het vertrek van Anuna Klimata naar New York was er een klimaatfile ontstaan aan de zeesluis van Bornem.

Alle drie de kandidaten voor het voorzitterschap van de serre van Groen zijn het er over eens. De salariswagen moet vervangen worden door salariszeilboten en zeilwagens. Als er geen wind is kunnen we dan niet naar het werk, maar dat is helemaal niet erg want dan staan de windmolens ook stil en is er toch geen elektriciteit. De windabsentiedagen kan je als arbeider opsparen en zijn overdraagbaar naar jaren met weinig wind. Bedrijven in windstille regio’s krijgen dan weer windabsentiesubsidies om hun klimaatverliezen te compenseren. Al dat moois wordt betaald met de winden van koeien en varkens. De scheetbelasting met een neus voor economie waait als een nieuwe wind door Vlaanderen.

Aan de juiste kant van de geschiedenis

Na de vorming van de Duitstalige gemeenschapsregering, de Brusselse regering, de Waalse regering en Franse gemeenschapsregering is het wachten op de Vlaamse regering om ons land confederaal te besturen. De keuze van de N-VA-ministers in de Vlaamse regering zal een indicatie zijn van de ernst waarmee de partij naar de federale onderhandelingen trekt. Willen ze wel een federale regering?

Ironisch genoeg speelt de tijd in het nadeel van Elio De Roeper, want hoe groter het federale begrotingstekort wordt, hoe minder aannemelijk het wordt dat extra geld naar Wallonië vloeit voor zijn groen-rode fata morgana. Voor Bart de Wever is tijd geen probleem. Vlaanderen kan immers langer efficiënt besturen zonder federale centen dan Wallonië en Brussel. In de feiten zijn we een confederale staat met federale fantasieën, een emulsie met legeringsambities.  Na een kleine twitterenquête weten we dat 78% van de respondenten denkt dat we nog eerder een brexit krijgen dan een federale regering. Ik denk dat de meerderheid langs de juiste kant van de geschiedenis staat.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Jasmijn Walldorf

Vrijgevochten schrijfster van opiniestukken, met scherpe satirische inslag.