Geen categorie

Een land van mollen en koekoeken

Even snel

Voor een nuchtere kijk op het Belgische koningshuis moesten we de laatste dagen niet bij de Vlaamse media zijn. Blijkbaar was Albert van België al die tijd een geniale vorst en een onvolprezen christenmens, terwijl zijn zoon Philippe natuurlijk een gelouterde topkandidaat voor de troon is. Bij Doorbraak begonnen we ons net af te vragen of wij misschien te kritisch waren voor ons geliefde koningshuis…

Gelukkig heeft professor Glen Newey onze twijfel weggewerkt. In een blogtekst op de webstek van de London Review of Books haalde die vernietigend uit naar het Belgisch spektakel rond de troonswissel. Newey is een politieke filosoof die zijn opleiding kreeg in Cambridge, les gaf aan de Keele University en de universiteit van Helsinki en vandaag verbonden is aan de ULB.

Als buitenstaander met kennis van zaken veegt Newey de grond aan met Philippe, het koningshuis en de hele Dubbelmonarchie België. Op heerlijk cassante wijze gaat de politieke filosoof in op de beruchte intellectuele vermogens van de aanstaande koning, de feitelijke apartheid binnen België en de taalkunstjes van het paleis (‘basically a francophone show despite the failing gestures at bilingualism’).  Na een hele stroom persartikels waarin de loftrompet werd gestoken over de verenigende kracht van de dynastie in het verdeelde België is het oordeel van Newey over de verbindende functie van het koningshuis verfrissend: ‘this is largely balls’. Vlaanderen en Wallonië zijn in de ogen van deze buitenlandse waarnemer verschillende planeten: ‘The Walloons and Flemish each pursue their lives, like moles and cuckoos, largely heedless of the others’ existence’. (‘Walen en Vlamingen zetten, hun leven verder, zoals mollen en koekoeken grotendeels onbewust van het bestaan van de andere.’)

In deze tijden waarin de krantenredacties (tijdelijk?) zijn overgenomen door koekendozenromantici doet de nuchtere kijk vanuit een ander perspectief deugd. Newey bewijst: van op wat afstand zien de dingen er niet altijd beter uit, maar je ziet ze in ieder geval wel scherper.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans