fbpx


Niet gecategoriseerd

Een nieuwjaarsbrief voor onze lezers
Liefste lezer

Het oude jaar is weer om. Of beter gezegd: krom. Want wees nu eerlijk, een fraai jaar is het helemaal niet geweest. Andrea Croonenberghs zei het onlangs nog op de beeldbuis. Haar vingers doen naar het schijnt nog zeer van de tikken. Natuurrampen, oorlogen, crisissen, isissen,… het hoort er tegenwoordig allemaal bij, bij zo’n oud jaar.

2014 was het jaar van de schreeuwerigheid. We hebben met z’n allen nogal wat verontwaardigd geweest, zeg. Elkaar maar de zwartepiet doorspelen… ik bedoel de-beste-vriend-van-de-Sint-die-ook-gelijkwaardig-is-aan-de-Sint-en-die-misschien-beter-niet-meer-zwart-is-of-ze-stappen-naar-de-rechtbank-piet  doorspelen. Een bloemlezing.

’t Is de schuld van Di Rupo, ’t zijn de nazi’s van de N-VA, ’t is de schuld van de sossen, de kiezer die is zot geworden, ’t is Kris Peeters zijn fout (wat denkt die wel!), ’t zijn de cryptofascisten van de N-VA, ’t is de schuld van de vakbonden, ’t zijn de werkgevers die altijd maar ontglippen, ’t zijn de islamieten geweest, weg met de rijken, ’t zijn de heimelijke VNV’ers in N-VA dracht, ’t komt door Maggie De Block (minister van Volksgezondheid, kom zeg!), weg met al die werkloze profiteurs, allemaal de fout van de Russen, ’t is die Laurette Mitraillette (de zotte doos!), ’t is door toedoen van de in het geheim vrijmetselende reactionaire homoseksuele katholieken van Bart De Wever (een dieet, ’t zal wel!), Zwarte Piet zeg ik u, etc.*

En eigenlijk weten we allemaal dat het de schuld is van paars. Professor Plum in de studeerkamer met een ongedekte cheque. En van Europa. Mevrouw Peacock in de serre met een complexe en onleesbare verordering.

Laten we nu vooral vooruitkijken naar 2015, liefste lezer. Onze Vlaamse opperexcellentie heeft beloofd dat hij dingen zal doen die een ‘perspectief op 40 jaar’ bieden.** Edoch, hij ‘verwacht daar iets voor terug’. Dat hebben we al gemerkt. John Crombez (kromme bees, gniffel) is er al heel boos om geweest. Zo boos dat hij voor 17% van de regeringsvoorstellen amendementen heeft ingediend. Al de rest kon er nog mee door. Tobback II heeft er minstens al eens serieus om gevloekt. De deugniet. Geert Bourgeois is wel uniek, dat moet ik eerlijk bekennen. Een regeringsleider die praat over een beleid gericht op 40 jaar verder. We leven op hoop. Op naar 2055! Daar gaan ze zeker iets over schrijven wanneer hij als een groot staatsman sterft. ‘De laatste in zijn soort, mijnheer!’.  Het is wel een contrast met sommige andere regeringsleiders. Zoals die ene die gebouwen verkocht om direct geld te hebben, maar dan wel die gebouwen begon te huren, omdat hij ze nog nodig had. Tien jaar gel…excuseer…bijna elf jaar geleden schreef een van zijn ministers in een eerlijk moment: ‘Het beleid van de voorbije jaren, met vele kleine ‘zoete’ maatregelen maar weinig structurele ingrepen en zelden een ‘zure’ maatregel – een beleid waar ik vanaf 1999 mee verantwoordelijk voor ben – heeft niet gerendeerd.’ Zijn vriend Jogan, je weet wel, de kabellegger, kon er niet om lachen. Of die andere premier die een bank redde en achter zijn rug uitgelachen werd door een Hollander, omdat hij hem in ‘t zak had gezet. Achteraf sms’te de bewuste premier : ‘Heb een … kater… poes’. Dat stond geloof ik in de Story, wat ik uiteraard alleen maar bij de kapper lees.

Wat belooft Doorbraak voor het nieuwe jaar? In 2014 werden we al eens weggezet als het propagandablaadje van de N-VA. Die N-VA is ook al verschillende keren boos geweest op Doorbraak, omdat we ons toch precies niet gedragen als een reclameblad. Verdomme toch, niet alles wat de mensen zeggen is waar! Sommigen verwijten ons een links clubje te zijn hengelend naar de goedkeuring van de ‘regimepers’. Doorbraak? Roodbarak zekers! Anderen zien in ons een online ’t Pallieterke of noemen ons een door en door rechtse en xenofobe bende. En dat net wanneer ze ons ook als allochtonenvriendjes bestempelen of ze ons vergelijken met het linkse Meervoud. Men zou van minder een identiteitscrisis krijgen.

Dus lieve lezer, in 2015 doen we gewoon lekker verder ons goesting***. Speciaal voor jou. Mogen we dan nu een centje?

 

Je neoconservatieve, verkrampte en linkse **** kapoen

Harry

 

* Iemand nog iets van Filip De Winter gehoord?

** Ik kan niet veel over onze federaal opperhoofd zeggen, want ik heb de indruk dat hij zelf eigenlijk nog altijd niet weet hij nu precies gaat doen.

*** Mijn excuses aan de taalpuristen, maar goesting en in ’t zak zetten klinken nu eventjes beter.

**** De andere koosnaampjes ben ik eerlijk gezegd vergeten.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.