fbpx


Economie, Europa

Één universele goedkope lader voor gsm, laptop en spelconsole

EU maakt einde aan frustrerende situatieIn de jaren 1980 en 1990 deed de Europese Commissie zeer veel voor de harmonisatie van de industrie en voor de consumentenbescherming van de burgers van de lidstaten. Met de nieuwe richtlijn over de ‘gemeenschappelijke lader’ doet ze dit eindelijk nog een keer. Incompatibele stekkers Op 23 september nam de Commissie een belangrijke stap in de strijd tegen elektronisch afval en ongemak voor gebruikers. Zeg maar gerust gebruikersfrustratie. Iedereen kent het probleem: elke gsm, laptop of scheerapparaat heeft een ander…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In de jaren 1980 en 1990 deed de Europese Commissie zeer veel voor de harmonisatie van de industrie en voor de consumentenbescherming van de burgers van de lidstaten. Met de nieuwe richtlijn over de ‘gemeenschappelijke lader’ doet ze dit eindelijk nog een keer.

Incompatibele stekkers

Op 23 september nam de Commissie een belangrijke stap in de strijd tegen elektronisch afval en ongemak voor gebruikers. Zeg maar gerust gebruikersfrustratie. Iedereen kent het probleem: elke gsm, laptop of scheerapparaat heeft een ander model van lader en onderling uitwisselbaar zijn ze zelden of nooit. Soms enkel en alleen omdat de stekker of fiche zogenaamd ‘proprietary’ is. Gewoon incompatibel gemaakt door de fabrikant om losse laders heel duur te kunnen verkopen of het gebruik van randapparatuur van concurrenten te belemmeren.

De Europese Unie heeft ervaring met dergelijke onzin. Dankzij de eurostekker in de jaren 1990 werden de stroomkabels van waterkokers, PC’s en tal van apparaten identiek in de hele EU. Vernuftige vondsten maakten ook dat de verschillende aarding in Duitsland en de rest van Europa geen probleem meer vormde. Enkel de Britten bleven eigen stekkers uit prehistorische tijden gebruiken. Ook telefoonkabels ondergingen zo’n harmonisatie. RJ11 en RJ45-fiches in plaats van in elk land een andere stekker afhankelijk van de staatsmonopolist.

Van 30 modellen naar 3

Na jaren druk uitoefenen op de industrie beweerde de Europese Commissie de afgelopen tien jaar al het aantal van gsm-laders gereduceerd te hebben van meer dan 30 modellen naar amper 3. Daarom dat het ideale moment gekomen lijkt om de wetgeving te verstrengen en een ‘complete oplossing’ in te voeren.

Het voorstel van richtlijn (dat dus in nationale wetgeving omgezet dient te worden) is een herziening van de Radio Equipment Directive. De laadpoort en de snellaadfunctie moeten voortaan geharmoniseerd in de hele EU. Hiervoor kiest de EU reeds een industriestandaard die goed ingeburgerd is (bijvoorbeeld via Samsung): de USB-C-poort moet de norm worden voor alle smartphones, tablets, camera’s, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare spelconsoles.

Frustraties

Eurocommissaris Margrethe Vestager zei het volgende: ’De Europese consument is lang genoeg gefrustreerd met nutteloze incompatibele laders die zich verzamelden in hun lades. De industrie kreeg ruim de tijd met oplossingen voor de pinnen te komen, nu is het tijd om het wetgevende proces in werking te stellen om te komen tot de universele unieke lader.’ Haar collega Thierry Breton, verantwoordelijk voor de Interne Markt, voegde er aan toe: ‘We maken een einde aan de nodeloze incompatibele laders. De Europese consument zal voortaan in staat zijn één enkele lader te gebruiken voor al zijn draagbare apparaten.’

Wat houdt de richtlijn die de Europese Commissie voorstelt nu juist in?

  • Eén geharmoniseerde laadpoort voor elektrische apparaten: USB-C. Het merk van de lader wordt irrelevant.
  • Één geharmoniseerde snelle laadtechnologie: fabrikanten zoals Apple zullen niet meer de laadsnelheid moedwillig mogen beperken als de lader niet van hun makelij is. Compatibel betekent 100% compatibel.
  • De aankoop van de lader wordt losgekoppeld van die van het apparaat. Gedaan met laders die los extreem duur zijn omdat ze van hetzelfde merk moeten zijn. De consument moet kunnen kiezen om een apparaat zonder lader te kopen en zo een teveel aan laders in zijn bezit te voorkomen.
  • De informatie aan de consument moet beter: producenten moeten duidelijke informatie geven over de laadprestaties en de ondersteuning van snellaadtechnologie. De consument moet op basis van de informatie perfect een lader van een ander merk moeten kunnen aankopen.

Besparing

De Commissie ziet een een besparing van 250 miljoen euro aan nutteloze laders per jaar, maar dat kan wensdenken zijn. De richtlijn is echter een zeer goede stap qua concurrentievervalsende trucen. Apple Computer zal allicht een pak minder peperdure losse laders verkopen. De duurzaamheid van deze optie is inderdaad te bewijzen.

Nu rest enkel nog het harmoniseren van batterijen in digitale camera’s, laptops en smartphones. Ook dat is al decennia een groter ergernis of frustratie van de Europese consument. In 2020 gingen liefst 420 miljoen mobiele telefoons en andere draagbare apparaten over de toonbank in de EU. Volgens berekeningen van de EU zou de consument jaarlijks 2,4 miljard euro uitgeven aan incompatibele laders.

Lode Goukens

Lode Goukens is master in de journalistiek en docent 'Europese en wereldinstellingen' aan de Thomas More Hogeschool.