fbpx


Geen categorie

Eénvrouwspartij?‘Nooit zoveel vrouwelijke lijsttrekkers’ kopte Het Laatste Nieuws op dinsdag. Volgens de krant zou 30% van de lijsten op zondag 25 mei door een vrouw aangevoerd worden. Maar dan toch niet bij de grootste partij van het land, waar met Liesbeth Homans maar één N-VA-kandidate de kop trekt. Daarmee scoort N-VA slechter dan gelijk welk andere partij, inclusief Vlaams Belang.

Het had nochtans niet zo moeten lopen. In elke Vlaamse provincie heeft N-VA vrouwelijk talent in huis. Minstens in West-Vlaanderen en Limburg hadden vrouwen ook aanspraak kunnen maken op het hoogste lijstplaatsje. Daphné Dumery moest in West-Vlaanderen de nobele onbekende Brecht Vermeulen laten voorgaan. In Limburg wordt de 63-jarige Jan Peumans opnieuw in stelling gebracht, ten koste van onder meer Vlaams parlementslid Lies Jans.

Op een moment dat Open Vld dankzij een vrouwelijke voorzitster en de populaire Maggie het hardnekkige imago van machopartij achter zich lijkt te laten, dreigt N-VA het jongensgroepje op de politieke speelplaats te worden. Op basis van de peilingen kan N-VA nochtans veel meer dan CD&V aanspraak maken op de eretitel ‘volkspartij’.


‘Verschillende prominente kandidaten worden persoonlijk gelinkt aan Bart De Wever, zodat de groep boegbeelden doet denken aan de kaartvrienden van de voorzitter.’


 De vraag is of het voor zo een brede partij wel verstandig is om zo eenduidig mannelijk naar de kiezer te trekken. Het helpt niet dat verschillende prominente kandidaten persoonlijk gelinkt worden aan Bart De Wever, zodat de groep boegbeelden doet denken aan de kaartvrienden van de voorzitter. Dat geldt met name voor Brecht Vermeulen, die behalve Roeselarenaar, directeur, voetbalfan toch vooral ‘studiegenoot van Bart De Wever’ is. Maar ook onze eigen carpoolende voormalige-chef-politiek Peter De Roover werd via vader Rik aan de familie De Wever gelinkt. In veel analyses van N-VA – trouwens ook de reeks die deze en vorige week in Humo loopt – wordt de partij van Bart De Wever geschetst als, nuja: de partij van Bart De Wever: de sterke man met rond zich een netwerk van ‘buddy’s’, oude getrouwen die met de uitzondering van Homans doorgaans mannen zijn. De toekomst zal uitwijzen hoe gezond dat is.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Karin Dedecker

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.