fbpx


Buitenland

Eerste top presidenten Aragon, Balearen, Catalonië en Valencia afgelast
Op 2 maart 2017 was voor het eerst een top gepland van de presidenten van Aragon, de Balearen, Catalonië en de ‘Generalitat Valencia’. Het initiatief ging uit van het in Valencia gevestigde Instituut Ignasi Villalonga dat economisten en bedrijfsleiders verenigt uit de huidige vier Spaanse regio’s die destijds de “Corona de Aragón‘uitmaakten.

De drijvende kracht was Eliseu Climent, de onvermoeibare promotor van de regionale cultuur. Zo richtte hij onder meer de ‘Acció Cultural del País Valénciana’ op alsook het weekblad ‘El Temps’. De bedoeling van deze bijzonder symbolische bijeenkomst was dat de presidenten één dag zouden debatteren over alle problemen in en aanspraken van hun regio’s onder het motto ‘La hora de las decisiones’. Alle presidenten waren het daarmee eens. De president van Valencia had als enige voorwaarde gesteld dat zijn Aragonese ambtgenoot ook zou deelnemen en die stemde toe.

Alles was kant en klaar maar op het laatste ogenblik werd de top afgelast. Een van redenen was naar alle waarschijnlijkheid de beslissing van de organisatoren vertegenwoordigers uit te nodigen uit de Canadese provincie Quebec, Schotland en Vlaanderen. Voor Vlaanderen was dat André Hebbelinck, de in Madrid gevestigde Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Spanje. Voor Schotland was een wetenschappelijk onderzoeker aangekondigd en voor Quebec een economist.

De presidenten van Aragon, de Balearen, Catalonië en Valencia zouden dus samen deelnemen aan een bijeenkomst met vertegenwoordigers van autoriteiten die worden geacht naar onafhankelijkheid te streven. Voor de Catalaanse president Carles Puigdemont was dat hoogstwaarschijnlijk geen probleem. Voor zijn drie ambtgenoten, allen socialisten, duidelijk wel. De een na de andere haakte af en uiteindelijk ook Puigdemont zelf.

Dit was zowat tien dagen voor de debatdag moest plaatsvinden. Volgens de oorspronkelijke agenda zouden adviseurs van de betrokken regeringen, zakenmensen, economen vakbondsleiders, technici en journalisten debatteren in verschillende groepen met als thema’s onder meer infrastructuur, bedrijfsuitdagingen, onderzoek, gemeenten, toerisme, landbouw en voeding, herindustrialisering, economie en financieringsvormen,

Andere elementen voor het afgelasten van de top zijn beslist de Catalaanse kwestie in het algemeen en de weerklank daarvan in Valencia. Zo was de Valenciaanse afdeling van de ‘Partido Popular (PP)’, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, voor kort nog heftig van leer getrokken tegen de bijeenkomst onlangs in Taragona waar Valenciaanse zakenlui aandrongen op de spoedige aanleg van de ‘Corredor ferroviario mediterráneo’ langs de oostkust van Spanje. Volgens de ‘Partido Popular’ kan daar geen sprake van zijn zolang Catalonië naar onafhankelijkheid streeft.

Een ander element is de heel recente ondertekening in Palma de Mallorca, hoofdstad van de autonome eilandengroep, van een cultureel akkoord tussen de Balearen, Catalonië en de Generalitat Valenciana. Het gebied neemt aldus cultureel afstand van het Castiliaans, de tot dusver zowat enige officiële taal in Spanje.

De debatdag zal ondanks alles toch op 2 maart plaatshebben maar dan zonder presidenten. De burgemeester van Valencia, Joan Ribó, zal wel deelnemen.

 

Foto: © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.