JavaScript is required for this website to work.
post

Eerste top presidenten Aragon, Balearen, Catalonië en Valencia afgelast

Theo Lansloot26/2/2017Leestijd 2 minuten

De debatdag zal ondanks alles toch op 2 maart plaatshebben maar dan zonder presidenten.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 2 maart 2017 was voor het eerst een top gepland van de presidenten van Aragon, de Balearen, Catalonië en de ‘Generalitat Valencia’. Het initiatief ging uit van het in Valencia gevestigde Instituut Ignasi Villalonga dat economisten en bedrijfsleiders verenigt uit de huidige vier Spaanse regio’s die destijds de “Corona de Aragón‘uitmaakten.

De drijvende kracht was Eliseu Climent, de onvermoeibare promotor van de regionale cultuur. Zo richtte hij onder meer de ‘Acció Cultural del País Valénciana’ op alsook het weekblad ‘El Temps’. De bedoeling van deze bijzonder symbolische bijeenkomst was dat de presidenten één dag zouden debatteren over alle problemen in en aanspraken van hun regio’s onder het motto ‘La hora de las decisiones’. Alle presidenten waren het daarmee eens. De president van Valencia had als enige voorwaarde gesteld dat zijn Aragonese ambtgenoot ook zou deelnemen en die stemde toe.

Alles was kant en klaar maar op het laatste ogenblik werd de top afgelast. Een van redenen was naar alle waarschijnlijkheid de beslissing van de organisatoren vertegenwoordigers uit te nodigen uit de Canadese provincie Quebec, Schotland en Vlaanderen. Voor Vlaanderen was dat André Hebbelinck, de in Madrid gevestigde Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Spanje. Voor Schotland was een wetenschappelijk onderzoeker aangekondigd en voor Quebec een economist.

De presidenten van Aragon, de Balearen, Catalonië en Valencia zouden dus samen deelnemen aan een bijeenkomst met vertegenwoordigers van autoriteiten die worden geacht naar onafhankelijkheid te streven. Voor de Catalaanse president Carles Puigdemont was dat hoogstwaarschijnlijk geen probleem. Voor zijn drie ambtgenoten, allen socialisten, duidelijk wel. De een na de andere haakte af en uiteindelijk ook Puigdemont zelf.

Dit was zowat tien dagen voor de debatdag moest plaatsvinden. Volgens de oorspronkelijke agenda zouden adviseurs van de betrokken regeringen, zakenmensen, economen vakbondsleiders, technici en journalisten debatteren in verschillende groepen met als thema’s onder meer infrastructuur, bedrijfsuitdagingen, onderzoek, gemeenten, toerisme, landbouw en voeding, herindustrialisering, economie en financieringsvormen,

Andere elementen voor het afgelasten van de top zijn beslist de Catalaanse kwestie in het algemeen en de weerklank daarvan in Valencia. Zo was de Valenciaanse afdeling van de ‘Partido Popular (PP)’, de partij van de Spaanse premier Mariano Rajoy, voor kort nog heftig van leer getrokken tegen de bijeenkomst onlangs in Taragona waar Valenciaanse zakenlui aandrongen op de spoedige aanleg van de ‘Corredor ferroviario mediterráneo’ langs de oostkust van Spanje. Volgens de ‘Partido Popular’ kan daar geen sprake van zijn zolang Catalonië naar onafhankelijkheid streeft.

Een ander element is de heel recente ondertekening in Palma de Mallorca, hoofdstad van de autonome eilandengroep, van een cultureel akkoord tussen de Balearen, Catalonië en de Generalitat Valenciana. Het gebied neemt aldus cultureel afstand van het Castiliaans, de tot dusver zowat enige officiële taal in Spanje.

De debatdag zal ondanks alles toch op 2 maart plaatshebben maar dan zonder presidenten. De burgemeester van Valencia, Joan Ribó, zal wel deelnemen.

 

Foto: © Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.