fbpx


Media

Eert den Belgaredacteur
Wie iets over de IJzerwake wil lezen in Het Nieuwsblad, kan dat op p.17 in de regionale bladzijden van Oostende-Westhoek. Tommy Huygebaert kreeg 88 woorden om het uit te leggen. In die krappe ruimte interviewt hij nog Nancy Six, ‘medeorganisator en VB’er’. Voor de rest? Minder volk door het regenweer en het thema ‘Ja! Vlaanderen, Schotland, Catalonië’. De samenvatting van de boodschap: ‘Voorzitter Wim De Wit pleitte resoluut voor een Onafhankelijke Vlaamse Republiek en tegen het koningshuis.’

Het Belang van Limburg heeft geknipt in het Belgabericht. Te vinden op p.11 in de krant en 175 woorden lang. Kern van de IJzerwakeboodschap is volgens Het Belang van Limburg dat Vlaanderen resoluut haar eigen weg moet gaan na de verkiezingen van 2014. Verder nog het motto, aantal aanwezigen, 200 minder dan vorig jaar, regenweer, en nog een citaat ‘”Wat houdt het Vlaams Parlement tegen om buiten de grondwet te treden en de ondemocratische grendels op te zeggen en tegelijkertijd de eindige zinvolle onderhandelingen aan te vatten: die over een definitieve en ordelijke opdeling van het Belgische wangedrocht?”, vroeg De Wit zich af.’ Eindigend met een transfercijfer en een positionering van de IJzerwake, een afscheuring van de IJzerbedevaart.

Gazet van Antwerpen heeft het bericht al op p.5 staan en doet het in 182 woorden. Een record. Ze hebben zowaar zelf een andere foto dan alle andere. De citaten zijn zowat dezelfde als overal. Dus reken ook maar op een ingeknipte Belga.
Het belang van Belga blijkt maar weer in de verslaggeving over de IJzerwake. Het Belgabericht was zondagavond te lezen op de websites van Gazet van AntwerpenDe Tijd, Nieuwsblad.be en (de regionale bladzijde van) Deredactie.be allemaal zelfs met dezelfde foto. Ook het Belang van Limburg drukt nog eens die foto af. Hoe zat dat ook al weer met de diversifiëring van de pers door de commercialisering, weg van de verzuiling, op naar een breder informatie aanbod? Allemaal dezelfde Belga publiceren lijkt ver verwijderd van dat ideaal.

Franstalige pers

In de Franstalige pers een kort stukje in La Libre Belgique: 4500 aanwezigen, waaronder vele mandatarissen van het Vlaams Belang volgens de krant, willen dat Vlaanderen zijn eigen weg gaat na de verkiezingen van 2014. Ook de oproep tot eenheid onder de V-partijen heeft La Libre opgemerkt. Net als de opmerking van Wim De Wit dat de Vlaamse beweging nog veel kan leren van de Schotten en de Catalanen. In La Dernière Heure schrijft dat er ‘encore une fois’ gepleit is voor een onafhankelijk Vlaanderen. Hier citaten van Wim De Wit over de zesde staatshervorming en Vlaanderen dat na 2014 zijn eigen weg moet volgen. Ook in deze Franstalige krant aandacht voor de oproep aan de V-partijen om hun meningsverschillen opzij te zetten en samen aan de Vlaamse toekomst te werken.

Wie wil lezen wat er echt gezegd is op de IJzerwake kan terecht bij het artikel in Doorbraak.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.