fbpx


Binnenland, Media

Eigen peiling eerst

StandpuntHad u de peiling van De Standaard/VRT al verteerd? Hoog tijd, want voorbije weekeinde rolden de cijfers uit de trommel van De Morgen/Het Laatste Nieuws/VTM.

Bart Eeckhout schrijft er in De Morgen een commentaar bij. ‘Een peiling in deze krant bevestigt dat de N-VA rond de 35 procent een electoraal plafond lijkt te vinden. Dat blijft natuurlijk een uitzonderlijk robuust resultaat. Als die 35 procent bewaarheid wordt, is het een stembusscore die sinds decennia ongezien is in Vlaanderen.

Toch lijkt, na jaren van ongebreidelde uitbreiding, de groei wat te vertragen. De “klassieke partijen”, die volgens sommigen zichzelf toch “kapot” aan het regeren zijn, halen samen nog altijd 10 procent meer. Als het, zoals Bart De Wever zegt, één tegen allen is, dan houden “allen” redelijk stand.’

Eeckhout neemt de resultaten van die peiling blijkbaar heel ernstig, wat logisch is aangezien hij daar voor betaald wordt door De Morgen. Laten wij dat ook even doen, al worden wij er niet voor betaald. Voor de grap, als het ware.

‘Allen’, dat zijn dus de Vlaamse partijen die de regering di Rupo steunen, zijn samen, jawel ‘samen’, dus 10% groter dan N-VA alleen. Ze komen nu aan 42,8%. N-VA zou volgens de peilers 35% zwaar zijn. Die 10% blijkt met andere woorden 7,8%. Daarbij worden de kiezers van het Vlaams Belang, 9,4%, voor het gemak vergeten. Dat die partij niet in de volgende federale regering zal zitten, is niet moeilijk te voorspellen. Moeten ze daarom ook maar meteen als neutraal ten opzichte van deze regering worden weggezet? Echte di Rupo-aanhangers zitten wellicht niet bij VB. Laten we Groen even onderbrengen in de categorie ‘onduidelijk’ dan staat tegenover die 42,8% van de regeringspartijen toch zo’n slordige 44,4% aan de oppositie-kant. Van die voorsprong van 1,6% maakt Eeckhout dus een achterstand van 10%. Bon, genoteerd dan.

Die ‘allen’ houden, zo meent Eeckhout, ‘redelijk stand’. Tja, bij de verkiezingen van 2010 haalden ze geen meerderheid aan Vlaamse zijde, maar toch nog 46,4%. Nu blijft daar nog 42,8% van over. Dat heet dus ‘standhouden’ in het jargon van De Morgen.

Volgens Eeckhout maakt De Wever  er een ‘één tegen allen’-wedstrijd van. Wie de zaken wat volgt, weet dat de anderen verklaren niets te moeten hebben van het recept van N-VA. Terecht of onterecht natuurlijk, maar het feit is wel het feit.

De mooiste uit het stuk blijft de vaststelling dat ‘de groei wat (lijkt) te vertragen’. Die doet denken aan volgend schoolverhaal. Jan haalt 3 op 10, Kurt 8,5 op 10. Bij de test van de daaropvolgende week scoort Jan 3,5/10 en Kurt weer 8,5/10. De leraar: ‘Jan, er is vooruitgang, ik ben hoopvol maar Kurt, over jou maak ik me zorgen. Jij blijft ter plaatse trappelen.’ Het is niet eens een goeie mop, maar de politieke variatie erop heet in De Morgen wel een commentaarstuk. Dat Eeckhout niets moet hebben van N-VA is natuurlijk geen probleem. We hebben een vrije pers en dat is een grote rijkdom. Maar facts & figures mogen wel een beetje kloppen.

Wat we nu overigens eigenlijk wilden vaststellen: VTM opent het nieuws met de resultaten, VRT weet nergens van. De Morgen en Het Laatste Nieuws besteden er ruime paginagrote aandacht aan, De Standaard zet de zaak weg in een postzegelgroot niemendalletje ergens in een verloren krantenhoekje.

Hoe komt het dat wat in het ene medium het meest relevante politieke nieuws van het weekeinde is in het andere niet of amper het vermelden waard blijkt? Omdat de ene gelooft in de peilingen en de andere niet? Neen, want bij die van De Standaard was de reactie net omgekeerd.

Het is natuurlijk wel zo dat VRT evenmin melding, laat staan promotie maakt voor Belgium’s Got Talent. Dat amusementsprogramma loopt op VTM en de Reyerslaan wil de mensen liever met eigen programma’s vermaken. Die wetmatigheid speelt ook in deze peilingskwestie.

Waarmee ontegensprekelijk aangetoond is dat onze kranten bij de keuze van nieuws niet (of tenminste ‘niet altijd’, we blijven braaf) het criterium van de politieke relevantie hanteren. Kranten kunnen, wanneer ze de journalistieke maatstaf in de lade laten liggen bij het bepalen van wat nieuws is, alvast bezwaarlijk kwaliteitskranten genoemd worden. Zij zitten als het peilingen betreft eerder in de categorie reclamebladen.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Peter De Roover

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.