JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Eigen peiling eerst

Standpunt

Peter De Roover17/6/2013Leestijd 3 minuten

Waarom is zo’n peiling in de ene krant wel hoofdnieuws en in de andere amper het vermelden waard? De journalistieke maatstaf wordt duidelijk niet altijd gehanteerd.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Had u de peiling van De Standaard/VRT al verteerd? Hoog tijd, want voorbije weekeinde rolden de cijfers uit de trommel van De Morgen/Het Laatste Nieuws/VTM.

Bart Eeckhout schrijft er in De Morgen een commentaar bij. ‘Een peiling in deze krant bevestigt dat de N-VA rond de 35 procent een electoraal plafond lijkt te vinden. Dat blijft natuurlijk een uitzonderlijk robuust resultaat. Als die 35 procent bewaarheid wordt, is het een stembusscore die sinds decennia ongezien is in Vlaanderen.

Toch lijkt, na jaren van ongebreidelde uitbreiding, de groei wat te vertragen. De “klassieke partijen”, die volgens sommigen zichzelf toch “kapot” aan het regeren zijn, halen samen nog altijd 10 procent meer. Als het, zoals Bart De Wever zegt, één tegen allen is, dan houden “allen” redelijk stand.’

Eeckhout neemt de resultaten van die peiling blijkbaar heel ernstig, wat logisch is aangezien hij daar voor betaald wordt door De Morgen. Laten wij dat ook even doen, al worden wij er niet voor betaald. Voor de grap, als het ware.

‘Allen’, dat zijn dus de Vlaamse partijen die de regering di Rupo steunen, zijn samen, jawel ‘samen’, dus 10% groter dan N-VA alleen. Ze komen nu aan 42,8%. N-VA zou volgens de peilers 35% zwaar zijn. Die 10% blijkt met andere woorden 7,8%. Daarbij worden de kiezers van het Vlaams Belang, 9,4%, voor het gemak vergeten. Dat die partij niet in de volgende federale regering zal zitten, is niet moeilijk te voorspellen. Moeten ze daarom ook maar meteen als neutraal ten opzichte van deze regering worden weggezet? Echte di Rupo-aanhangers zitten wellicht niet bij VB. Laten we Groen even onderbrengen in de categorie ‘onduidelijk’ dan staat tegenover die 42,8% van de regeringspartijen toch zo’n slordige 44,4% aan de oppositie-kant. Van die voorsprong van 1,6% maakt Eeckhout dus een achterstand van 10%. Bon, genoteerd dan.

Die ‘allen’ houden, zo meent Eeckhout, ‘redelijk stand’. Tja, bij de verkiezingen van 2010 haalden ze geen meerderheid aan Vlaamse zijde, maar toch nog 46,4%. Nu blijft daar nog 42,8% van over. Dat heet dus ‘standhouden’ in het jargon van De Morgen.

Volgens Eeckhout maakt De Wever  er een ‘één tegen allen’-wedstrijd van. Wie de zaken wat volgt, weet dat de anderen verklaren niets te moeten hebben van het recept van N-VA. Terecht of onterecht natuurlijk, maar het feit is wel het feit.

De mooiste uit het stuk blijft de vaststelling dat ‘de groei wat (lijkt) te vertragen’. Die doet denken aan volgend schoolverhaal. Jan haalt 3 op 10, Kurt 8,5 op 10. Bij de test van de daaropvolgende week scoort Jan 3,5/10 en Kurt weer 8,5/10. De leraar: ‘Jan, er is vooruitgang, ik ben hoopvol maar Kurt, over jou maak ik me zorgen. Jij blijft ter plaatse trappelen.’ Het is niet eens een goeie mop, maar de politieke variatie erop heet in De Morgen wel een commentaarstuk. Dat Eeckhout niets moet hebben van N-VA is natuurlijk geen probleem. We hebben een vrije pers en dat is een grote rijkdom. Maar facts & figures mogen wel een beetje kloppen.

Wat we nu overigens eigenlijk wilden vaststellen: VTM opent het nieuws met de resultaten, VRT weet nergens van. De Morgen en Het Laatste Nieuws besteden er ruime paginagrote aandacht aan, De Standaard zet de zaak weg in een postzegelgroot niemendalletje ergens in een verloren krantenhoekje.

Hoe komt het dat wat in het ene medium het meest relevante politieke nieuws van het weekeinde is in het andere niet of amper het vermelden waard blijkt? Omdat de ene gelooft in de peilingen en de andere niet? Neen, want bij die van De Standaard was de reactie net omgekeerd.

Het is natuurlijk wel zo dat VRT evenmin melding, laat staan promotie maakt voor Belgium’s Got Talent. Dat amusementsprogramma loopt op VTM en de Reyerslaan wil de mensen liever met eigen programma’s vermaken. Die wetmatigheid speelt ook in deze peilingskwestie.

Waarmee ontegensprekelijk aangetoond is dat onze kranten bij de keuze van nieuws niet (of tenminste ‘niet altijd’, we blijven braaf) het criterium van de politieke relevantie hanteren. Kranten kunnen, wanneer ze de journalistieke maatstaf in de lade laten liggen bij het bepalen van wat nieuws is, alvast bezwaarlijk kwaliteitskranten genoemd worden. Zij zitten als het peilingen betreft eerder in de categorie reclamebladen.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties