JavaScript is required for this website to work.
Europa

Estland roterend EU-voorzitter

Theo Lansloot7/7/2017Leestijd 2 minuten
Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk, Ests premier Juri Ratas en de
voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker bij de publiekelijke
opening van het Ests voorzitterschap op 30 juni 2017 in Talinn.
(c) Reporters / Photoshot

Voorzitter van de Europese raad Donald Tusk, Ests premier Juri Ratas en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker bij de publiekelijke opening van het Ests voorzitterschap op 30 juni 2017 in Talinn. (c) Reporters / Photoshot

Estland in de volgende zes maand voorzitter van de EU. Als digitaal kampioen wil het de digitale markt op de agenda zetten, speerpunt wordt de invoering van 5G.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Amper 25 jaar geleden was Estland nog een deelstaat van de Sovjet-Unie. Op 1 juli 2017 is het roterend voorzitter van de EU geworden. Eigenlijk was het de beurt aan het VK en zou Estland pas op 1 januari 2018 voorzitter worden. Maar na de Brexit werd het VK als EU – voorzitter geschrapt en schoof Estland een halfjaar naar voren.

Digitaal verkeer

Estland is binnen de EU qua digitaal verkeer de beste leerling van de klas. Banktransacties, belastingaangiften, doktersrecepten enz. gebeuren louter digitaal. Estse burgers gebruiken hun elektronische identiteitskaart voor zowat alle verkeer met de overheid.

Sinds eind 2014 kunnen ook niet-Esten uit de hele wereld een e-burgerschap aanvragen. Ze krijgen dan geen paspoort maar kunnen wel een bedrijf oprichten, dat dan meteen in de EU is gevestigd. Estland was ook het eerste land ter wereld waar in 2015 elektronisch kon worden gestemd. Alleen trouwen, scheiden en een huis verkopen kan nog niet digitaal. De EU-commissaris voor de digitale markt is dan ook de Estse oud-premier Andrus Ansip is.

5G

De EU –commissie verwacht veel van de Estland en met name op het gebied van de gemeenschappelijke digitale markt, waaronder ook het vrij verkeer van data. De Commissie hoopt dat Estland de EU kan gidsen richting een 5G-netwerk. Het ‘vijfde generatie’ ultrasnelle mobiele netwerk waarmee surfen, computerspelletjes, films kijken of data versturen, bliksemsnel verloopt.

Op de vooravond van het Estse voorzitterschap hield EU – Commissievoorzitter Juncker een toespraak in de hoofdstad Talinn. Hij beklemtoonde daarin het belang van een snelle voltooiing van de digitale markt om het 5G netwerk in 2020 commercieel beschikbaar te stellen in tenminste één grote stad in elke lidstaat. Tallinn komt volgend jaar als eerste aan de beurt

Een succesvolle 5G levert volgens Juncker 146 miljard euro voordeel op per jaar en zorgt voor 2,4 miljoen nieuwe banen in de EU.

Op 29 september dit jaar vindt in Tallinn een top plaats over de digitale toekomst van de Europa. Nog in september zal EU –commissaris Ansip een nieuwe EU-strategie voor cyberveiligheid voorstellen.

Grens

De agenda van het Estse voorzitterschap beperkt zich echter niet tot de digitale markt. Migratie, klimaat en defensie zullen de volgende zes maanden bijzondere aandacht krijgen. De reden is simpel. De grens tussen Estland en Rusland ligt nog steeds niet helemaal vast. Er werd dan wel in 2005 een grensverdrag getekend, maar de Russische Doema, De Russische Kamer van volksvertegenwoordigers, heeft het tot dusver niet geratificeerd.

Theo lansloot is voormalig diplomaat.

Commentaren en reacties