fbpx


Multicultuur & samenleven

Etienne Vermeersch over ‘Meester Pol’ van Aartrijke

Even Snel


‘Er heerste na de Eerste Wereldoorlog een gevoel van Belgisch triomfalisme’, leidt Vermeersch zijn Aartrijke-verhaal in. ‘In alle gemeenten moesten oorlogsmonumenten opgericht worden, gewijd “aan onze helden/ à nos héros”. In Aartrijke zou er ook zo’n gedenkteken komen maar de vraag rees welk opschrift het moest dragen. De burgemeester ging te rade bij meester Pol en vroeg dé intellectueel van het dorp: “Wat zouden we er op zetten?” Meester Pol was een overtuigde pacifist en suggereerde een alternatief voor het al te heldenvererende patriottisme. En zo kwam er op dat monument in rode verf: “Welk nut ligt er in het storten van ons bloed?” Dat maakt het monument van Aartrijke uniek omdat het de oorlogsheroïek niet verheerlijkt.’

In 2009 werd dat monument gerestaureerd want de rode verf die ook gebruikt werd voor de inscriptie van de namen van de gesneuvelden uit het dorp had de tand des tijds niet doorstaan. Maar nu prijkt de prangende vraag weer met alle confronterende kracht op de sokkel.

Het Aartrijkse gedenkteken werd ingehuldigd op 7 november 1920 en was het werk van Léonard Devisch (1888-1920) die nog vier andere oorlogsmonumenten uitvoerde. De geboren Aartrijkenaar Devisch was tijdens de oorlog activist en bleef overtuigd flamingant. Men zou zo’n opschrift – een variatie op het bekende ‘hier ons bloed, wanneer ons recht’ – van deze beeldhouwer kunnen verwachten. Maar zijn oorlogsgedenktekens in Jabbeke en Alveringem dragen de klassieke slagzin ‘voor hare gesneuvelde helden’. Het monument in Zwijnaarde werd in 1953 afgebroken en van dat in Mater vonden we geen informatie.

Dat andere monumenten van Devisch wel de klassieke opschriften dragen, bevestigt dat het de gemeentebesturen waren die daar de beslissende zeg in hadden. In Aartrijke, nu deelgemeente van Zedelgem, was het dus meester Pol die de knoop doorhakte en er voor zorgde dat zijn gemeente tot vandaag een uniek oorlogsaanklaagmonument heeft staan.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.