JavaScript is required for this website to work.
Europa

EU-exit toch niet zo gek

Pieter Bauwens15/4/2014Leestijd 2 minuten

Zeker in Vlaanderen worden de voorstanders van een uittrede uit de EU weggelachen. Maar meer en meer blijkt dat dit idee toch zo gek nog niet is. Nu weer in Groot-Brittannië.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In februari kon u in Doorbraak lezen over het rapport dat de Nederlandse politicus Geert Wilders (PVV) bestelde over de uitstap van Nederland uit de EU: Nexit: Assessing the economic impact of the Netherlands leaving the European Union. Opgesteld door het Britse Capital Economics. Volgens dat rapport zou Nederland economisch beter af zijn zonder de EU. De reacties van de politieke tegenstanders waren voorspelbaar: ‘Wilders heeft de uitkomst van het rapport gekocht. Wie genoeg betaalt kan de uitslag van zo’n rapport bestellen.’ Reden genoeg voor politiek Nederland om niets meer over het rapport te zeggen. In Vlaanderen werd het bijna helemaal doodgezwegen.

Maar nu blijkt dat Wilders toch zijn gram haalt. In de Britse en Nederlandse media wordt gewag gemaakt van een jonge Britse diplomaat, Ian Mansfield, die werkt op de ambassade in de Filipijnen en een prijs won van 100 000 euro van het Institute of Economic Affairs voor een rapport waarin hij aantoont dat een Brits vertrek uit de EU enorme voordelen oplevert. Zijn werk haalde het van de 149 andere inzendingen.

‘Het gebrek aan democratische legitimiteit en achterblijvende steun onder de bevolking wordt door de groeiende kloof tussen de noordelijke “geverlanden” (waaronder Nederland en ook Vlaanderen) en de zuidelijke “nemerlanden” versterkt, terwijl de hulpkredieten van de eersten en de werklozenaantallen van de anderen verder stijgen,’ schetst Mansfield de mislukking van de Europese Unie. Volgens de jury heeft Mansfield de vooronderstelling weerlegd dat uittreden uit de Unie een economische terugval zou veroorzaken. De Britse handel zou niet leiden onder het vertrek, in tegendeel, de Britse economie zou groeien doordat de handel met bijvoorbeeld de VS, China en groeilanden makkelijker zou verlopen.  De uitstap levert ook zo’n 10 miljard besparingen op, doordat er geen bijdragen meer moeten doorgestort worden naar de EU.

De optie van Mansfield klinkt hier op Doorbraak vertrouwd in de oren, Groot-Brittannië moet na de uitstap kiezen voor een vrijhandelsverdrag met de EU, zoals bijvoorbeeld Zwitserland dat heeft. De diplomaat stelt voor dat deze en andere niet-EU-landen zich verenigen in een vrijhandelsassociatie om zo sterker te staan in onderhandelingen met de EU.

Debat

De wedstrijd van het Institute of Economic Affairs was uitgeschreven om het debat over de EU in Groot-Brittanië inhoudelijk te stofferen. Dat debat woedt daar al een tijdje. De Britse regering van premier Cameron wil nog steeds lid van de EU blijven, en geeft als reden dat anders de economie een zware klap zou krijgen. Een referendum over het EU-lidmaatschap van Groot–Brittannië staat gepland voor 2017. Volgens peilingen zouden de nee-stemmers op dit moment met overschot winnen. De demarche van de jonge diplomaat is verrassend, hij wordt als diplomaat niet geacht het officiële standpunt van de regering openlijk tegen te spreken en zeker niet het belangrijkste regeringsargument van tafel te vegen. Hij kan waarschijnlijk eerstdaags naar de ambassade in Siberië vertrekken. Hij zal zijn prijzengeld van 100 000 euro kunnen gebruiken…

Kunnen we dit nu zomaar transferen naar Vlaanderen of Nederland? Groot-Brittannië is geen euroland, dat is al een belangrijk verschil. Maar zowel het rapport van Wilders als dat van Mansfield verdienen toch media- en politieke aandacht, zeker net voor de Europese verkiezingen. Volgens een peiling in Nederland (van Maurice De Hond) wil 55 procent van de Nederlandse bevolking de EU verlaten. Voor Vlaanderen/België zijn ons geen cijfers bekend. Maar de discussie mag ook hier eens op het voorplan worden gevoerd. Ze is, blijkbaar, zo gek niet als vaak wordt beweerd.

Foto © Reporters 

Categorieën

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties