JavaScript is required for this website to work.
Europa

EU: Wees met springlevende ouders

Standpunt

Peter De Roover4/10/2013Leestijd 2 minuten

Bart Sturtewagen schrijft vandaag in De Standaard dat de EU ‘als wees’ de verkiezingscampagne ingaat. Peter De Roover leert daaruit dat alles relatief is.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

‘Wie verdedigt de EU nog? Europa gaat als wees de verkiezingscampagne in’, schrijft Bart Sturtewagen vandaag in de wekelijkse rubriek ‘Boeiende tijden’ van De Standaard. Boven die rubriek staat: ‘opinie & analyse’.

Voorbije weekeinde hield het Vlaams Belang een Europafeest, waarop voorzitter Gerolf Annemans verklaarde: ‘wij zijn tegen de EU, maar pro Europa’. Zijn partij maakte daar een Europamanifest bekend. N-VA werkt ook aan het EU-thema en schuift wellicht op naar een wat minder eurofiel standpunt maar zal de EU als zodanig zeker niet in vraag stellen. Voor Lijst Dedecker zetelt de eurokritische Derk-Jan Eppink in het Europees Parlement maar die partij dient in 2014 geen Europese lijst in en Eppink zal geen kandidaat meer zijn.

Op Vlaams Belang na verdedigen dus alle partijen in dit land de EU, haast allemaal kritiekloos en sterk eurofederalistisch. Laten we de partij van Annemans inschatten op zowat 10%, droog gewogen, dan zit dus 90% van politiek Vlaanderen in het kamp dat volgens Sturtewagen als wees de verkiezingscampagne in trekt. In Franstalig België is dat ronduit 100%, want de terughoudendheid die we wel eens merken bij PS-voorzitter Paul Magnette betreft niet de EU maar het beleid van deze Europese Commissie (lees: ‘Kunnen we nog een weg uit?’).

In Duitsland slaagt de EU-kritische AfD er bijna in om door te stoten tot het parlement met 4,7% van de stemmen. De rest kiest onomwonden voor de EU. Misschien worden Ukip in Groot-Brittannië en Wilders in Nederland de grootste na volgende verkiezingen maar dat is vandaag niet meer dan een vermoeden/verwachting/hoop/vrees en zelfs als het zo ver zou komen, hebben ze daarmee de regeringsmacht nog niet in handen. In Oostenrijk kregen de klassieke partijen het zwaar te verduren bij de recente verkiezingen maar ze behielden wel de meerderheid en de oppositie bestaat daar niet alleen uit EU-kritische partijen.

Toen Liesbeth Homans (N-VA-schepen Antwerpen) in De Standaard verklaarde dat racisme relatief is, kwam ze terecht in een mediastormpje. De Standaard bevestigt vandaag wat wijze mensen al lang weten: alles is relatief. De Eurokritische stemmen klinken vandaag inderdaad luider dan gisteren om de eenvoudige reden dat Eurokritische stemmen in het verleden amper klonken, behoudens in Groot-Brittannië. Maar als de bevolking de kans kreeg om over de hoofden van het politieke establishment een keuze te maken bij referendum (Ierland, Denemarken, Nederland, Frankrijk), dan bleek die EU-consensus dikwijls een heel dun laagje vernis.

Sturtewagen schrijft de week nadat Guy Verhofstadt (met de steun van de King Baudouin Foundation) weer eens uitpakt met een project dat de EU nog verder moet versterken en de macht centraliseren, dat die EU als wees de verkiezingen ingaat. Deze wees telt nochtans vele springlevende vaders en moeders.

In zo’n geval kunnen we nog amper van een politieke analyse spreken en zou het gepaster zijn de rubriek ‘opinie & newspeak’ te noemen. Als alleen wie de feitelijke ontmanteling van de lidstaten voorstaat vriend en verdediger van de EU mag heten, wordt een extreem standpunt voorgesteld als politieke norm en wie dat extreem standpunt niet deelt als afwijkend.

Alles is relatief, zoveel is duidelijk.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Peter De Roover was achtereenvolgens algemeen voorzitter en politiek secreteris van de Vlaamse Volksbeweging , chef politiek van Doorbraak en nu fractievoorzitter voor de N-VA in de Kamer.

Meer van Peter De Roover
Commentaren en reacties