JavaScript is required for this website to work.
Europa

EU wil Palestijnse staat

Met Oost-Jeruzalem als hoofdstad

Theo Lansloot10/11/2014Leestijd 3 minuten

De jongste tijd groeit in de Europese Unie (EU) de neiging tot de erkenning van de staat Palestina, vooral na het recente, bijzonder gewelddadige, optreden van Israël in Gaza en nog meer wegens de voortschrijdende bouw van illegale Joodse nederzettingen in Palestijns gebied [http://www.doorbraak.be/nl/nieuws/roep-om-erkenning-voor-palestina-luider].

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

EU-lidstaten

Zes gewezen communistische EU-lidstaten en ook Cyprus en Malta hadden Palestina reeds erkend vooraleer zij lid van de EU werden. Op 4 oktober heeft Zweden als eerste zittende EU-lidstaat de Palestijnse staat naast Israël erkend. Volgens Stockholm is de erkenning van twee staten die vreedzaam naast elkaar bestaan, het enige middel om het Israëlisch -Palestijns probleem op te lossen. Op 13 oktober 2014 dienden parlementsleden van Labour in het Britse parlement een niet-bindende resolutie in waaruit eveneens de groeiende frustratie tegenover Israël blijkt. De resolutie vraagt de Britse regering zowel de Palestijnse als de Israëlische staat te erkennen om aldus tot een tweestaten oplossing bij te dragen. De resolutie werd dezelfde dag aangenomen met 274 voorstemmen en 12 tegen. Als Labour volgend jaar de parlementsverkiezingen wint, zal Londen waarschijnlijk Palestina als staat erkennen. Tijdens het debat dat de goedkeuring van de resolutie voorafging, kwam de historische rol van het VerenigdKoninkrijk in het toenmalige Brits mandaatgebied uitvoerig aan bod en met name de ‘Balfour Declaration‘ van 1917. Die houdt in dat er in dat gebied een nationaal tehuis voor het Joodse volk zou komen zonder afbreuk te doen aan de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-Joodse gemeenschappen. Van die laatste belofte kwam nooit iets in huis. Inmiddels hebben 135 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, Palestina als staat erkend.

Op 20 oktober 2014 aanvaardde de Ierse senaat zonder stemming een door een van de oppositiepartijen ingediende niet-bindende resolutie. Die roept de Ierse regering op naast Israël ook de Palestijnse staat te erkennen. De Israëlische ambassade in Dublin deed de resolutie als nonsens af.

Spanje staat, naar verluidt, op het punt het Britse en Ierse voorbeeld te volgen. In de aanloop daartoe zonden 500 Israëli’s een petitie naar Madrid waarin zij aandringen dat dit ook zou gebeuren omdat de oprichting van nieuwe Joodse kolonies in Palestijns gebied een twee staten oplossing dreigt onmogelijk te maken. Onder de ondertekenaars waren drie gewezen Israëlische ministers, twee voormalige ambassadeurs, negen vroegere parlementsleden, vijf ex opperofficieren, één Nobelprijswinnaar en honderden wetenschappers, kunstenaars en intellectuelen.

Enkele Franse socialistische parlementairen bereiden een motie voor die de regering oproept om de Palestijnse staat te erkennen. Die erkenning moet volgens de Parti Socialiste, de partij van president François Hollande, een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen vergemakkelijken. Over het voorstel wordt eerstdaags gediscussieerd met minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Die meldde vorige maand dat Parijs uiteindelijk de Palestijnse staat wil erkennen, maar dat hij het juiste moment wil afwachten om daar daadwerkelijk toe over te gaan. Volgens de minister zou dat moment kunnen komen als het vredesoverleg definitief mislukt.

In België heeft Dirk Van der Maelen, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken en SP.A – Kamerlid, zopas een resolutie neergelegd voor de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat.

De Europese Unie

Na het door Zweden ingenomen standpunt, verklaarde de Poolse Minister van Buitenlandse Zaken, Grzegeorz Schetyna, dat de EU – buitenlandministers de erkenning van de staat Palestina hadden besproken. De pas op 1 november 2014 aangetreden vicepresident van de Europese Commissie en tevens Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, FedericaMogherini, was van 7 tot 9 november op officieel bezoek in het Midden – Oosten. Zij was in Tel-Aviv, Jeruzalem, Gaza en Ramallah. Zij ontmoette de Israëlische minister – president, Benjamin Netanyahu en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, evenals de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn premier Rami Hamdallah. Kennelijk wil de EU dus opnieuw een belangrijke rol gaan spelen bij het zoeken naar een oplossing van het Israëlisch/Palestijns conflict en met name via twee vreedzaam naast elkaar bestaande buurlanden. Mogherini herhaalde dat het huidig Israëlisch beleid om in bezet Palestijns gebied steeds opnieuw Joodse nederzettingen te vestigen, het onmogelijk maakt dit doel te bereiken. Zij verklaarde zich voorstander van een Palestijnse staat met Oost Jeruzalem als hoofdstad en gaf haar voornemen te kennen met de bespreking van de erkenning van die staat in het kader van de EU te willen beginnen. Die eventuele erkenning behoort immers niet tot de bevoegdheid van de EU maar van elke lidstaat afzonderlijk.

Foto (c) Reporters

Categorieën

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties