fbpx


Europa

Eurocrisis alweer voorbij?

Maandag - EuropadagHet lijkt alsof de Europese leiders een beurtrol hebben afgesproken. De eerste keer dat Van Rompuy het einde van de crisis aankondigde was op 22 september 2010, toenmalig Frans minister van Financiën Christine La Garde mocht dat herhalen in januari 2011. Spaarcommissaris Olli Rehn was de volgende in de rij; hij zei in mei 2012 dat herstel in zicht was. De Franse president François Hollande verkondigde in juni 2013 dat we de eurocrisis achter de rug hadden.

De voorzitter van de Bundesbank Jens Weidmann waarschuwt in een lang interview met de Duitse krant Handelsblatt voor die voorbarige berichten. ‘De eurocrisis is nog lang niet voorbij. De crisis is dit jaar alleen minder opvallend dan vorig jaar.’ Al geeft hij ook toe dat de begrotingsinspanning en de verbetering van de concurrentiepositie van de crisislanden niet geminimaliseerd mag worden, ‘toch zal het nog vele jaren duren om de oorzaken van de crisis weg te nemen.’

Risico’s van een lage rente

De ECB heeft de crisis gepauzeerd door veel geld bij te drukken, door de rente te verlagen en doordat voorzitter Mario Draghi beloofde om alles uit de kast te halen om de eurozone bij elkaar te houden. Volgens Weidmann heeft die lage rente echter ook risico’s en bijwerkingen, die toenemen naarmate men het soepele monetaire beleid volhoudt: ‘Er is een gevaar dat de overheid en de private sector wennen aan het goedkope geld en de noodzakelijke structurele hervormingen niet doorvoeren en dat banken en bedrijven zonder een levensvatbaar business model in leven worden gehouden. Er kunnen ook vastgoedzeepbellen ontstaan’, weet hij.

Pijnstillend effect

‘Het idee dat we de oorzaken van de crisis kunnen wegnemen met goedkoop geld is gevaarlijk. Het flexibel monetair beleid werkt als een pijnstiller, maar het wegnemen van de symptomen mag ons niet beletten om de oorzaken aan te pakken.’ Het gratis geld zorgt er met andere woorden voor dat overheden niet worden aangezet tot de noodzakelijke sociaaleconomische, financiële en monetaire hervormingen.

Weidmann brengt al enkele jaren hetzelfde verhaal. In juli 2012 dreigde de econoom volgens financieel analist Matthew Lynn zelfs met ontslag toen Draghi de belofte maakte om ‘al het mogelijke te doen om de euro te redden’. Daarmee gaf de Italiaan volgens Weidmann feitelijk aan dat hij van plan was om regeringen in geldnood rechtstreeks te financieren, iets wat Duitsland absoluut niet wil en wat verboden is volgens het Europese verdrag.

In een ander interview een week eerder, met BILD, waarschuwde Weidmann al dat de eurocrisis elk moment terug kan opveren. Zijn waarschuwingen verzinken wat in de hoera-communicatie van de Europese politici. Met man en macht zullen zij de sceptische kiezer ervan trachten te overtuigen dat de crisis over is en dat u dat aan hen te danken heeft. Gelooft u Van Rompuy of Weidmann?

foto: Jens Weidmann © Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Sander Roelandt

Sander Roelandt (1989) is medewerker in het Europees Parlement en volgt er verschillende economische commissies.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.