Europa
Arms export

Europa wil wapenexport aan banden leggen

In de periode 2012-2016 bereikte de wereldwijde verkoop van grote wapens zoals raketten, vliegtuigen, schepen en tanks een piek. De Europese Unie is de tweede grootste exporteur van grote conventionele wapens. Daarvan zijn er ook verkocht autoritaire regimes, gebruikt in burgeroorlogen of in handen gevallen van terroristische groepen.

Daarom heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd die de controle vraagt om de wapenexport uit de EU te herzien en de mogelijkheid biedt om lidstaten te straffen die niet aan de minimale eisen voldoen. ‘De criteria zijn eigenlijk al vrij goed maar het probleem is dat de lidstaten ze niet nakomen‘, vindt het groene Zweedse parlementslid Bodil Valero die de aanbevelingen opstelde.

‘Aandacht richten op Pakistan, Noord-Korea en China’

Niet alle EP-leden zijn het echter eens met de toevoeging van criteria aan het gemeenschappelijk standpunt van de Raad, of met de oprichting van een nieuw toezichthoudend orgaan. ‘We moeten onze aandacht richten op Pakistan, Noord-Korea en China. Geen van deze landen zijn ondertekenaars van het VN-wapenverdrag, terwijl alle lidstaten dat hebben ondertekend’, zei de Brit Geoffrey Van Orden (ECR) tijdens het plenaire debat.

Midden-Oosten belangrijkste bestemming

Vijf lidstaten behoren tot de top tien wapenexporteurs: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. In 2015 was de EU de tweede grootste wapenleverancier ter wereld, goed voor 26% van de wereldwijde uitvoer van grote wapens. Eerste was de VS (33%) en Rusland was goed voor 23%. Het Midden-Oosten was in 2015 veruit de belangrijkste bestemming voor de wapens.

Wapenembargo Saoedi-Arabië

In het besluit verzoekt het Parlement de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, Frederica Mogherini, om een wapenembargo aan Saoedi-Arabië en andere autoritaire landen op te leggen. Het parlement is namelijk bezorgd over het verband tussen de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en het feit dat dit land radicale moskeeën in Europa financiert en wapens aanbiedt aan terroristische groepen zoals IS of Nusra.

 

 

Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel
Hoofdredacteur: Pieter Bauwens
Webbeheer: Dirk Laeremans