JavaScript is required for this website to work.
post

Europees Parlement keurt CETA-akkoord goed

Theo Lansloot15/2/2017Leestijd 1 minuut

Ondanks fel Waals verzet in oktober 2016 keurt het Europees Parlement nu het CETA-akkoord goed.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 15 februari keurde het Europees Parlement (EP) het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) goed. ’s Morgens hadden antiglobalisten voor de ingang van het parlementsgebouw in Straatsburg nog betoogd. Volgens hen schaft het verdrag multinationals de gelegenheid om overheden te vervolgen en dreigt het wetten ter bescherming van het milieu, sociale rechten en volksgezondheid te ondermijnen.

Niettemin gaf het EP met grote meerderheid zij fiat aan het CETA-verdrag. Van de parlementsleden stemden 408 voor, 254 tegen en 33 onthielden zich. Zowel de christendemocraten, conservatieven, liberalen en een deel van de sociaaldemocraten stemden voor.

De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, twitterde dat hij bijzonder blij was met de uitkomst en noemde CETA een kans om gezamenlijk vorm te geven aan de globalisering en wereldwijd daarvoor regels op te stellen.

Het Europese luik van het handelsverdrag zal medio april voorlopig in werking treden, maar de nationale parlementen in de 28 EU-lidstaten moeten het verdrag nog wel ratificeren. Op donderdag 15 februari spreekt de Canadese premier Justin Trudeau het EP toe.

In oktober 2016 diende de ondertekening van het CETA -verdrag te worden uitgesteld omdat, na 8 jaar onderhandelen, de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) plots met allerlei bedenkingen kwam aanzetten. Dit leidde tot veel verbazing binnen de EU. Op 16 september 2016 had de Vlaamse regering reeds het licht op groen gezet voor de ondertekening van het CETA-verdrag. Uiteindelijk tekende ook België het akkoord en kon het verdrag voor stemming naar het Europees Parlement. Het CETA-akkoord heft de douanetarieven op een groot aantal tussen de EU en Canada verhandelde goederen op. Volgens de Europese Commissie stijgt dankzij dit verdrag het Europees BBP met zo’n 12 miljard euro per jaar.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties