JavaScript is required for this website to work.
Europa

Europese liberalen voor zelfbeschikking volkeren

N-VA dan toch bij ALDE

Karl Drabbe17/6/2014Leestijd 2 minuten

N-VA zou dan toch toetreden tot de liberale ALDE-fractie. En in een beweging stemt de liberale groep in met een tekst voor ‘zelfbeschikking’. Het kan snel gaan, in de (Europese) politiek.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het was tijdens de veelbesproken voetbalmatch België-Algerije, dat Paul Goossens – Europees medewerker van De Standaard – plots tweette dat de kogel door de kerk is: N-VA sluit in het Europees Parlement aan bij ALDE, de liberale fractie – althans, dat stelt de catalanistische zusterpartij CDC.

Guy Verhofstadt was hiervan zelf grote voorstander, ook al noemde hij nationalisme en identiteit een tussenstation naar Auschwitz. Of noemde hij de N-VA recent nog ‘extreem-rechts’. Het geheugen onzer politici is kort. Maagd worden doe je niet enkel na verkiezingen.

Officieel is de N-VA nog nergens lid van. Op de partijraad van 14 juni werd het agendapunt uitgesteld naar een volgende vergadering. Maar de beslissing moét wel vallen binnen de 30 dagen na de verkiezingen. Zo veel dagen resten de partij niet meer. Maar ook ALDE niet, dat ondertussen was voorbijgestoken door de conservatieve ERC-fractie rond de Britse Conservatieven, waar steeds vreemder partijen bij aansloten.

Blijkt echter dat de MR zou hebben tegengestemd, net als twee Spaanse partijen. Die laatste zijn dan de recent toegetreden linksliberale centralisten van UPyD en de populisten van Ciutadans – een unitaristische partij uit Catalonië. Die zagen N-VA liever niet toekomen. Omdat het – met vier zetels – de independentisten in de liberale fractie zou doen toenemen, en dus ook de steun voor een referendum in Catalonië.

Dat laatste werd echter nog concreter gemaakt. N-VA zou immers samen met de nationalisten van CDC uit Catalonië en PNV uit Baskenland een ‘werkgroep’ vormen binnen de fractie. Dat kan, ook de Europese Democraten rondom o.a. de Franse centristische partij Modem/UDI vormen een aparte ‘groep’. En die nationalistische ‘groep’ heeft van de ALDE gedaan gekregen dat de fractie een princiepstekst heeft opgesteld waarin ze verklaart voor de zelfbeschikking van volkeren in Europa te zijn en – concreet – het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië te steunen. Die tekst is gebaseerd op een verklaring van de Liberale Internationale in april, die referenda over de toekomst van pakweg Baskenland, Catalonië, Schotland en Vlaanderen toelaat. Zolang de democratische spelregels gerespecteerd worden en stappen naar meer autonomie in dialoog met de bevoogdende staat gebeuren, moet het kunnen, stelt ALDE.

De N-VA-partijraad moet nu wel nog toestemmen, maar dat lijkt een formaliteit. Tijdens de voetbalmatch vergaderde ook de partijtop van de N-VA. Dat de communicatie van de toetreding tot de N-VA, o.a. door de catalanistische CDC, de wereld werd in gestuurd, op het moment dat de Vlaams-nationale partijtop samenkwam, kan ook geen toeval zijn. Of was CDC de N-VA net te snel af?

Dat de selfie die Verhofstadt kort voor 25 mei nam samen met enkele vertegenwoordigers van de CDC een ommezwaai zou zijn in zijn denken over en handelen met nationalisme, had niemand durven voorspellen …

 

Foto: Artur Mas – huidig minister-president van Catalonië en promotor van het onafhankelijkheidsreferendum -, antinationalist en ALDE-leider Guy Verhofstadt en voormalig Catalaans minister-president en ‘vader des vaderlands’ Jordi Pujol. (c) Wikimedia

Categorieën

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties