fbpx


Binnenland, Europa

Europese Mars op Brussel voor zelfbeschikking

‘Europa, wij zullen stemmen!’Aan de actie is een petitiecampagne voorafgegaan. Tot vandaag zijn er al 550 000 handtekeningen verzameld van Catalanen, Schotten en Vlamingen die via de ICEC (International Community of European Citizens) op www.europeancitizensdecide.eu volgende stellingname onderschreven:‘Ik ondersteun het initiatief dat het zelfbeschikkingsrecht van de Europese volkeren binnen de Europese Unie erkend wil zien als een fundamenteel mensenrecht en wens dat de Europese instellingen alle Europese burgers en hun naties ondersteunen als ze dit recht wensen toe te passen.’ Dat is eigenlijk een tegenvallend resultaat. Bij de lancering van de actie waren een miljoen handtekeningen vooropgesteld. Als is de actie nog niet afgelopen.

Het initiatief wordt nog eens extra in de belangstelling geplaatst tijdens een week rond het thema zelfbeschikking. Er is onder meer een rondreizende tentoonstelling met werk van artiesten uit diverse Europese landen met zelfbeschikking als gemeenschappelijk onderwerp. De vernissage is op 27 maart in Gent. Aansluitend is de tentoonstelling nog te zien in diverse Vlaamse stadhuizen en gemeentehuizen. Daarna worden de kunstwerken elders in Europa tentoongesteld.

Op de dag van de vernissage, donderdag 27 maart 2014, is er in Gent ook een symposium over zelfbeschikkingsrecht met deelname van specialisten ter zake (uit Vlaanderen Prof. Matthias Storme) uit Vlaanderen, Catalonië en Schotland (een verslag volgt op Doorbraak).

Tijdens het weekeinde komen duizenden mensen uit Catalonië, Schotland, Baskenland, Veneto en Zuid-Tirol naar ons land. Ze krijgen onderdak bij honderden Vlaamse gezinnen en krijgen de kans om aan de vooravond van 30 maart alom in Vlaanderen deel te nemen aan plaatselijke activiteiten. De organisatoren willen van het weekend zo een culturele uitwisseling maken. Steven Vergauwen, directeur van de Vlaamse Volksbeweging, de Vlaamse vereniging die de manifestatie organiseert is enthousiast: ‘Het is voor Vlaanderen een eer alle buitenlandse gasten te mogen verwelkomen voor dit uniek evenement. Voor het eerst in de geschiedenis verzamelen sociale organisaties van over heel Europa om samen een positief project te presenteren: een reusachtige JA-campagne voor zelfbeschikking en onafhankelijkheid.’

Zondag is er dan de manifestatie die start in het Jubelpark in Brussel. Met de slogans ‘Europa, wij zullen stemmen!’ en ‘Het draait allemaal rond democratie!’ zullen al deze Europese burgers pleiten voor recht op zelfbeschikking. Verschillende verenigingen uit de Vlaamse Beweging hebben hun leden opgeroepen om aan deze manifestatie deel te nemen, zeker na de onzekerheid of de manifestatie in Brussel zou mogen doorgaan, noem het maar de politieke pesterijen van Yvan Mayeur (PS) burgemeester van Brussel en zijn administratie. Daardoor werd de oorspronkelijk geplande meeting een manifestatie, een betoging. 

Tijdens de betoging zal onder meer een menselijke mozaïek worden gevormd met, gespreid over 150 meter, in reuzenletters ‘SELF-DETERMINATION’. Chris White woordvoerder van de Schotse delegatie: ‘Zelfbeschikkingsrecht is geen abstract begrip. Het bestaat en het moet worden gezien als iets wat de democratie niet aantast maar wel ten goede komt. We kunnen het niet simpelweg negeren. We moeten het integendeel omarmen en er deel van uitmaken.’ Volgens de Catalaanse woordvoerster Anna Arqué moet mag Europa geen democratische beslissingen hinderen: ‘Er bestaat in Catalonië een sociale en politieke meerderheid voor een referendum over onafhankelijkheid. Het vindt plaats op 9 november van dit jaar. We zullen er aan deelnemen omdat we niet langer kunnen aanvaarden dat de Spaanse staat op een anachronistische manier onze democratie bedreigt. We zijn ons bewust van de universele rechten die we als natie hebben. Het Europa van de 21ste eeuw heeft geleerd uit zijn fouten en zijn successen. De tijd is rijp om dat te tonen!’

Na het weekend zullen door ICEC nog enkele evenementen rond zelfbeschikking worden georganiseerd in het Europees Parlement. Daarvoor kunnen de organisatoren rekenen op de steun van UNPO en CIEMEN. Het wereldwijde netwerk voor Mensenrechten houdt dit weekend zijn jaarlijkse bijeenkomst in Brussel en zal daarom zondag ook deelnemen aan de betoging.

Foto © VVB banner voor de manifestatie

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

Simon Buysse

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.