fbpx


Actualiteit, Buitenland

Europese samenwerking voor onafhankelijkheidOp de bijeenkomst zijn afgevaardigden uit vijf landen (Catalonië, Schotland, Baskenland, Zuid-Tirol en Vlaanderen). Ze ronden vandaag (14 februari) het voorbereidende werk af dat twee jaar voorbereiding vergde. Vlaanderen wordt in Barcelona vertegenwoordigd door Steven Vergauwen en Bert Dekeyzer van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

Congresvoorzitster Anna Arqué verklaarde voor de Catalaanse en Spaanse pers dat EPI zich baseert op het universele recht op zelfbeschikking en de democratie, vrijheid en universele rechtvaardigheid als kernwaarden die Europa vormen.

De acties die EPI uitvoert bestaan niet alleen uit het uitwisselen van informatie en het voeren van het debat over deze waarden maar zijn ook gebaseerd op drie pijlers:
1. een academisch netwerk
2. het verspreiden van de EPI-boodschap in de media
3. zowel protocolaire als institutionele projecten

Deze pijlers zijn geen symbolische noch theoretische acties maar willen de onafhankelijkheidsgedachte bij de volledige Europese bevolking ingang doen vinden.

EPI bracht ook een verklaring naar voren over het referendum betreffende de Schotse onafhankelijkheid en bereidt een groot Europees initiatief voor dat in mei in het Europees Parlement zal worden bekend gemaakt.

Later meer

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen of afdrukken


Als abonnee kan u dit artikel gratis doorsturen naar een vriend. Geef hieronder zijn e-mail adres en we sturen hem een link zodat ook hij het ook zonder abonnement gratis kan lezen. Dit is slechts eenmalig voor dit artikel. Doorbraak slaat het e-mail adres van uw vriend niet op.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.