JavaScript is required for this website to work.
Europa

EVP: strengere immigratiepolitiek en hogere defensie-uitgaven

Theo Lansloot28/10/2015Leestijd 3 minuten

De EVP wil Schengen versterken, de Conventie van Geneve herinterpreteren en immigratie controleren.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op uitnodiging van de Spaanse premier Mariano Rajoy hield de Europese Volkspartij (EVP) op 21 en 22 oktober 2015 haar congres in Madrid. Het was een ietwat vreemd allegaartje van partijen gaande van de conservatieve Partido Popular (PP) van Rajoy, over de christendemocraten uit de Benelux, tot de Hongaarse nationaal-conservatieve Fidesz van Viktor Orban. Federaal vicepremier Kris Peeters vertegenwoordigde er de CD&V.

Het congres paste in de campagne die Rajoy momenteel voert voor de nationale verkiezingen op 20 december 2015 met als grootste rivaal de radicaal-linkse partij Podemos. Alle partijleiders spraken hun steun uit voor Rajoy.

Jean-Claude Juncker ging als voorzitter van de EU-commissie zijn boekje zelfs ver te buiten. Zijn ambt verbiedt hem zich in de binnenlandse politiek van een lidstaat te mengen. Niettemin gaf hij openlijk zijn hoop te kennen dat de Partido Popular de verkiezingen zou winnen en voegde er nog aan toe dat de EU Spanje nodig heeft en Spanje de Partido Popular.

De uitgaande EVP-voorzitter,Joseph Daul werd met 96% herverkozen. Hij behoort tot de Franse Union pour un Mouvement Populaire die in mei van dit jaar door Nicolas Sarozy tot Les Républicains werd omgedoopt.

Migratie

De vluchtelingencrisis in Europa was verondersteld het voornaamste punt op de congresagenda te zijn. Maar daar kwam weinig van terecht. 

De EVP sprak zich – zoals ondertussen bekend – uit voor een actualisering van de Conventie van Genève uit 1951 betreffende de status van vluchtelingen met de waarschijnlijke bedoeling de bepalingen van die Conventie daaromtrent te verscherpen.

De nieuwe EVP-vicevoorzitter,Marianne Thyssen, loofde Merkel maar dan voor de verkeerde reden namelijk de ‘Willkommenskultur waarmee zij een toon van menselijkheid heeft gezet’. Ondertussen heeft de bondskanselier als doorwinterde politica echter haar standpunt dienaangaande wijselijk verhard.

In de resolutie betreffende migratie die het congres aannam staat slechts : ‘wij hebben de verplichting om te helpen wie bescherming nodig heeft’. Daar kan je natuurlijk alle kanten mee uit. De nadruk ligt op de bescherming van de buitengrenzen,ook op zee, het versneld afhandelen van asielaanvragen, het terugsturen van economische migranten, de strijd tegen mensensmokkelaars en het sluiten van akkoorden met de landen van oorsprong en de doorgangslanden.

De Beierse CSU steunde voluit die resolutie. De zusterpartij van Angela Merkel noemt de aanpak aan de Spaans-Marokkaanse grens als na te volgen voorbeeld . Aan die grens staan hekkens en de politiediensten van beide landen werken nauw samen. Verder worden de Griekse en Italiaanse regeringen tot meer verantwoordelijkheid aangemaand en Athene wordt er aan herinnerd dat Griekenland van 2007 tot 2013 circa 430 miljoen euro heeft ontvangen om zijn grens beter te bewaken.

Verder raadt de resolutie aan dat tussen vluchtelingen en economische immigranten een onderscheid wordt gemaakt alvorens zij in de EU aankomen. Het congres verwierp amendementen omtrent de haalbaarheid van dit voorstel en wil tot één lijst van veilige landen komen om de aanvragen van burgers uit die landen sneller af te handelen. Kandidaat-lidstaten van de Unie, dus ook Turkije, komen vanzelf op die lijst.

De resolutie wil taalcursussen en onderricht over de Europese waarden bevorderd zien. Zij zet de lidstaten aan bijzonder oog te hebben voor ideologieën die een inspiratie bieden voor terrorisme of leiden tot parallelle samenlevingen die de kernwaarden van de Europese samenleving systematisch ondermijnen.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, liet zich in dezelfde zin uit. De Hongaarse premier, Viktor Orban, was na afloop van het congres bijzonder tevreden over het eenparig standpunt van alle EVP-partijen de buitengrenzen van de Schengen- zone beter te bewaken. 

Merkel 

De EVP gaat dus in de richting van de huidige visie van bondskanselier Merkel aangaande immigratie en contacten met Turkije.

Of dat haar zal helpen om in eigen land politiek te overleven is echter nog helemaal niet zeker. De goedkeuringsgraad van haar CDU/CSU-coalitie is gezakt tot 36% en die van haarzelf tot 46%. Horst Seehofer, minister-president van de Vrijstaat Beieren 

en voorzitter van de CSU heeft haar een ultimatum gesteld om zo snel mogelijk het aantal asielzoekers in de Bondsrepubliek vast te leggen. Anders zal de CSU uitkijken naar alternatieven. Kritiek komt niet alleen van de CSU maar ook van binnen haar eigen partij, de CDU, en de SPD de socialistische partner in de Bondsregering.

Een spoedberaad daaromtrent tussen Bondskanselier Merkel, Horst Seehofer en haar socialistische vicekanselier Sigmar Gabriel is al gepland.

 

Foto: Mariano Rajoy (Spanje) en Angela Merkel (Duitsland). (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Dit is een tijd voor mensen die over grenzen durven nadenken, die grenzen durven stellen en grenzen bewaken’, zegt Mark Elchardus in ‘Over grenzen’. Het werk is ons boek van de week.