fbpx


Buitenland
fake nieuws

Fake Nieuws

De opstand van de proffenEr spelen zich op dit moment op sociale media enkele mooie boksmatchen af tussen prominente Vlaamse wetenschappers, politici en artsen.  En steevast zitten de experten die dagelijks door de kranten, tv en radio worden opgevoerd in de hoek waar de klappen vallen. Oren gewassen Dokter Dirk Devroey bijvoorbeeld, het orakel van de VUB die alleen Geert Molenberghs moet laten voorgaan in de ‘Doemdenkers Top 3 van 2021’, werd de oren gewassen door epidemioloog Luc Bonneux in een Twitterstorm.  Devroey beweerde…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Er spelen zich op dit moment op sociale media enkele mooie boksmatchen af tussen prominente Vlaamse wetenschappers, politici en artsen.  En steevast zitten de experten die dagelijks door de kranten, tv en radio worden opgevoerd in de hoek waar de klappen vallen.

Oren gewassen

Dokter Dirk Devroey bijvoorbeeld, het orakel van de VUB die alleen Geert Molenberghs moet laten voorgaan in de ‘Doemdenkers Top 3 van 2021’, werd de oren gewassen door epidemioloog Luc Bonneux in een Twitterstorm.  Devroey beweerde in een tweet dat de omicronvariant een wolf in schapenvacht is: ‘Het lijkt heel erg op een verkoudheid maar uiteindelijk worden er even veel mensen ernstig ziek door als door de delta variant.’

Dat was inmiddels al door onderzoeken in Zuid-Afrika, Denemarken en het VK weerlegd en dus schoot Luc Bonneux in een kramp. ‘Dit is fake news, collega, tenzij u over niet gepubliceerde maar betrouwbare gegevens beschikt. Graag de bronnen dan‘ tweette Bonneux terug. Hij is er nog altijd op aan het wachten.

Geen geneeskunde meer

Je vraagt je af wat zo’n Devroey bezielt om dat fake nieuws te verspreiden. En de factcheckers bij VRT en Knack schoten deze keer niet in gang. Bijna gelijktijdig roerde professor Zeger Debyser, een viroloog van de KULeuven en een collega van Marc Van Ranst, zich ook.  ‘Mensen laat het duidelijk zijn, een CST heeft geen enkele wetenschappelijke onderbouw meer en ethisch is het ook niet te verdedigen’ tweette hij, gevolgd door een oproep aan de Vlaming om kritischer te zijn voor de ‘seniore autoriteiten’ onder de wetenschappers.

Marc Van Ranst was aan het acteren in de VTM-reeks De Buurtpolitie en kon dus niet reageren. Intussen is het ook genoeg geweest voor een groot deel huisdokters die niet langer massaal hun patiënten willen laten testen voor een snotvalling. ‘We gaan dit niet doen, dit is geen geneeskunde meer’, twitterden twee artsen.  En het werd nog drukker op Twitter zo tijdens de kerstvakantie.

In de voet schieten

Tijl De Bie, professor in artificiële intelligentie en datawetenschappen aan de UGent, vroeg in een tweet aan Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert welke nieuwe wetenschappelijke evidentie er is om voor 1G te gaan. De Bie: ‘Alle nieuwe evidentie die ik ken wijst namelijk in dezelfde richting: het collectieve nut van vaccinatie is kleiner dan eerst gedacht en bij omicron kleiner dan pre-omicron’.

Waarna Lachaert zichzelf voor de zoveelste keer in de voet schoot door aan UGent-rector Rik Van de Walle te vragen of men aan de UGent vaccinatie in twijfel trekt. Waarna Van de Walle met een gerichte rechtse hoek Lachaert in de touwen klopte met de vraag wat mensen die hem in tweets taggen wel denken: dat hij professoren de levieten gaat lezen om een uitspraak in persoonlijke naam? En dat hij een zweepje gaat bovenhalen of straf laten schrijven? Van Lachaert werd nadien niets meer gehoord.

Risico-analyse

Misschien was hij wel de tweet aan het lezen van dr. ir. Carla Peeters die een nieuwe artikel uit Nature citeerde waarin staat dat kinderen een robuuste, kruisreactieve en duurzame immuunrespons voor het SARS CoV2 virus ontwikkelen en kindervaccinatie dus geen enkele bestaansreden heeft. Of hij las in Nature het onderzoek van de universiteit van Oxford dat concludeert dat mannen tussen 16 en 39 jaar meer kans hebben op myocarditis na de 2de en 3de vaccinatie met Pfizer, na de 2de Moderna en de 2de Astra Zeneca in vergelijking met natuurlijke infectie. ‘Belangrijk om altijd een risico-voordeel analyse te maken, te evalueren en op basis daarvan beleid bij te stellen’, aldus dr.ir. Carla Peeters.

Professor Bert De Munck van de UAntwerpen sloeg spijkers met koppen door nog eens duidelijk te zeggen wat ik ook al anderhalf jaar toeter: ‘Dat iedereen besmet zou raken, dat het een endemische verkoudheid zou worden en dat we niettemin met onzinnige maatregelen zouden blijven zitten, door de angst, het is allemaal lang geleden al voorspeld — maar niet door experts, wel door wie hun consensus in vraag durfde stellen.’

En wat doet de regering? Zich belachelijk maken met onzinnige maatregelen die geen enkele wetenschappelijk basis hebben, zoals de cultuur dicht-cultuur open klucht. Het einde van de covidcrisis zou wel eens willen zeggen dat ze zich met serieuze dingen moeten bezighouden. Zoals een begrotingstekort dat richting 5% van het BBP gaat, bijvoorbeeld. Als ik u was zou ik uw portefeuille maar goed in ’t oog houden.

Alain Grootaers