JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Francofonie maakt komaf met mythe van Vlaamse meerderheid in Belgie

Even Snel

Doorbraak redactie26/8/2013Leestijd 2 minuten

De Organisation Internationale de la Francophonie voorziet op haar webstek statistieken over de lidstaten. Zeker een aanrader voor wie goed geïnformeerd wil zijn want een hardnekkige mythe wordt er de wereld uit geholpen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Organisation Internationale de la Francophonie bundelt 77 ‘staten en regeringen’. De club telt 57 leden en 20 staten mogen zich observator noemen.

De internationale francofonie stelt zichzelf en haar werking uiteraard voor op een webstek, die het bezoeken meer dan waard is. We zeggen dat zonder ironie en zouden overigens niet anders durven met een chef-politiek die door Bart Van Loo in De Standaard ooit ‘francofiel’ werd genoemd.

Wat de statistische informatie betreft, dient de gebruiker rekening te houden met de mogelijkheid op verrassingen. De Fédération Wallonie-Bruxelles blijkt lid. Zoiets bestaat grondwettelijk niet eens maar presenteert zich daar wereldwijd wel als een officieel vehikel. De Franstalige deelstaten gaan alvast akkoord met de flaminganten die vinden dat de Belgische Grondwet nooit een beletsel mag vormen als die een hinderpaal vormt. Dat is die Grondwet trouwens doorheen de Belgische geschiedenis nooit geweest, zoals Hendrik Vuye overtuigend aantoont. Een kleine rekensom leert dat die Fédération Wallonie-Bruxelles, eigenlijk de bundel van gewest zonder Duitstaligen en gemeenschap, 90 000 niet-Franstalige inwoners telt.

Naast die Fédération is ook Belgiquelid van de internationale francofonie. Ook over die lidstaat worden statistische gegevens voorzien. Het land telt 10 698 000 inwoners en er worden drie officiële talen gesproken: ‘français, néerlandais, allemand’. Het aantal Franstaligen (‘nombre de locuteurs de français’) bedraagt 8 243 900 (2010). Daarmee komen de Franstaligen net boven de 77% van het totaal aantal inwoners van België.

Het betreft weliswaar gegevens van 2010 maar in die tussentijd kan er nooit zoveel verschoven zijn. Daarmee is de mythe dat de Vlamingen de meerderheid vormen in dit land deskundig de wereld uit geholpen door een organisatie waarvan het land België officieel lid is en waarnaar onze regering voor de tweejaarlijkse top elke keer een officiële afvaardiging stuurt. Chapeau.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Categorieën

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties