fbpx


Binnenland

Frans Rombouts, de ‘profeet’ van BPost: ‘Behoorlijk bestuur omzetten in de praktijk zeer moeilijk bij een overheidsbedrijf’
Frans Rombouts wist dat Bpost een tewerkstellingscel is van de PS. De partij is architect van een Waalse DDR. De postbode belde vroeger twee keer van de ex-CEO is een herdruk waard. In 2002 gaf Rombouts recepten voor overheidsbedrijven. De politisering vreet ze dood. Bpost kent elke dag een nieuwe rel of schandaal. Dag na dag zakt het aandeel de dieperik in. Het bedrijf zwalpt tussen overheid (51 procent) en vrije markt en is een crime met getrukeerde distributieakkoorden voor…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Frans Rombouts wist dat Bpost een tewerkstellingscel is van de PS. De partij is architect van een Waalse DDR. De postbode belde vroeger twee keer van de ex-CEO is een herdruk waard. In 2002 gaf Rombouts recepten voor overheidsbedrijven. De politisering vreet ze dood.

Bpost kent elke dag een nieuwe rel of schandaal. Dag na dag zakt het aandeel de dieperik in. Het bedrijf zwalpt tussen overheid (51 procent) en vrije markt en is een crime met getrukeerde distributieakkoorden voor kranten en tijdschriften, met te hoge rekeningen voor diensten aan de overheid, met experts van Bpost op het groene kabinet van minister De Sutter. Betaald door het postbedrijf.

Schadenfreude

Voor wie het herkenbaar is, en wat hem – hij heeft een goed karakter – tot weinig Schadenfreude aanzet, is Frans Rombouts. Hij schreef in 2002 De postbode belde vroeger twee keer. Hoe overheidsbedrijven kunnen overleven?. Een tweede editie waard. Wie is de scherprechter? Frans Rombouts studeerde rechten en notariaat, en behaalde een MBA in Antwerpen en Leuven.

Stella Artois, Pluma, McCain en Campina Melkunie waren zijn startmeet voor hij vanaf 1999 betrokken was bij de opmaak van het ‘Strategisch Plan 2001-2005’ van, wat toen nog heette, ‘De Post’. Van begin 2000 tot eind 2001 was hij CEO van De Post. Rombouts is in zijn boek zachter dan een andere ondernemer die de nek uitstak voor het overheidsbedrijf NMBS.

Marc Descheemaecker dissecteerde de logge overheidsinstelling NBMS, als ex-gedelegeerd bestuurder, in Dwarsligger (2014). Bpost en NMBS zijn voorbeelden van de onwil en partijhorigheid van politici om overheidsondernemingen vooral bedrijf te laten zijn en slechts in de tweede plaats wieg van jobs for the boys. In Wallonië draait de tewerkstelling buitensporig op arbeiden in de kazen van l’ état of la commune of une intercommunale.

Overheid

Frans Rombouts: ‘In mijn boek ging ik in op welke manier de overheid zich gedraagt als aandeelhouder en hoe zij omging met liberalisering en privatisering. Bpost is de grootste Belgisch werkgever. De oude monopolies verdwijnen, het spook van de liberalisering kwam in mijn De Post-tijd volop opzetten. De nationale regeringen controleerden niet langer de agenda en de Europese Commissie domineerde, en domineert de timing en de strategie…  Aan de liberalisering valt niet te ontkomen is de overtuiging van de politiek en de vakbonden. Toch loopt dat stroef en de politieke tegenstellingen tussen de partijen zijn groot. Bij een raad van bestuur van een overheidsbedrijf is het zeer moeilijk om de beginselen van behoorlijk bestuur om te zetten in de praktijk.’

Na een fikse carrière van dertig jaar als topmanager in de voedingsindustrie, werd Frans Rombouts toch voor de eeuwigheid geduid als het hoofd van De Post, nu Bpost. Hij oordeelt dat hij zijn bijdrage heeft geleverd, eerst en vooral ter voorbereiding van het nieuwe strategische plan voor de liberalisering, we schrijven 1999, nadien als CEO (in toto drie jaar). Hij werd ontslagen in 2001 want hij was te onstuimig en te onpolitiek, en liep in de weg van onder meer de PS. De liberalisering was aangekondigd voor 2003, maar startte pas op 1 januari 2011. Rambo Rombouts, zoals al snel zijn spotnaam was, moest op korte termijn te grote veranderingen doorvoeren. Koel en zakelijk was hij, met weinig geduld voor mensen met een andere mening en een gebrek aan diplomatie. Johnny Thijs volgde Rombouts op in 2002 en hield vol tot in 2013. Tien jaar later is Bpost nog immer een bordeel.

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van het economisch magazine Trends en na zijn 65 werd hij vrije pen van ’t Pallieterke, Tertio en Doorbraak.